El risc de noves pedregades accelera la collita de tabac

Les altes temperatures del mes de juny han contribuït a un creixement més ràpid d'aquelles plantes que no s'han vist afectades per un fong

Collita de tabac aquest dimecres en un camp de Sant Julià de Lòria.
Collita de tabac aquest dimecres en un camp de Sant Julià de Lòria. BRU NOYA

Alguns productors de tabac estan accelerant la collita per la previsió de més pedregades com les dels darrers dies i, en especial, la de dissabte que va afectar plantacions de Canillo però també de Sant Julià de LòriaLes altes temperatures del mes de juny han contribuït a un creixement més ràpid de les plantes i la seva qualitat pot ser molt alta.

La collita d'enguany se situarà al voltant dels 120.000 quilos, la meitat aproximadament del que s'havia arribat a recollir abans de la pandèmia. Les plantes s'han vist afectades pel fong Rhizopus. Ja l'any 2003, les altes temperaturesvan afavorir l'aparició d'una plaga -la psoriasi- a les patates, i d'aquestes va passar al tabac. L'any 2020 va ser un fong anomenat fusarium i en aquesta ocasió, la presència del Rhizopus ha fet que alguns productors haguessin de replantar, cosa que obligarà a collir el mes de setembre. L'afectació ha estat especialment intensa en alguns pobles de Sant Julià de Lòria com Fontaneda o Certers.

La producció de l’any passat va ser cremada per falta de sortida. Fa dos anys no es va poder exportar per la pandèmia i per la del 2021 no es va trobar sortida. D'una banda, l'empresa de Bordeus on es portava a fermentar ha tancat, l'alternativa de porta-ho a Itàlia resultava cara i el comprador habitual dels Estats Units no va fer la comanda. La climatologia no va ajudar massa.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending