Els pèrits comencen a declarar sinistres totals camps de tabac de Canillo

L’afectació a les plantacions, degut als dos episodis més greus de pedra que hi ha hagut aquesta primera quinzena d’agost, ha acabat sent més rellevant del que es podia pensar

Collint tabac a Andorra la Vella.
Collint tabac a Andorra la Vella. Alba Llacuna

Pintaven bastos, però la realitat confirmada pels perits agrícoles serà pitjor del que es preveia quant a afectació. Una altra cosa és que a la pràctica sigui més fàcil haver de fresar els camps que haver de collir el tabac. Ara bé, aquest divendres, els perits que han estat avaluant plantacions especialment a Canillo ja han començat a decretar sinistres totals. És a dir, hi ha un percentatge de plantes notablement foradades prou alt com per considerar que el tabac ni és ni serà apte de cap manera.

Les tempestes amb pedra dels dies 6 i 12 d’aquest mes, que en el cas de Canillo van afectar per duplicat moltes plantacions, hauran deixat una important afectació. Els perits ja han començat a autoritzar aquest divendres la fresa dels camps. Moltes de les explotacions canillenques seran decretades sinistre total vist el que han anat veient els perits. La primera pedregada es va centrar en els camps del centre de la parròquia i els més propers al nucli urbà. La resta s’havien salvat bé.

Plantes de tabac malmeses per la pedra a Canillo.

Relacionat

La pedregada de divendres va malmetre tabac d’Ordino a banda de ‘rematar’ el de Canillo

Però la pedregada del 12 va ser definitiva per engegar a rodar les plantacions ja molt malmeses del centre del poble i, fins i tot, les més allunyades, on aquest segon episodi de granissat sí que va collar de valent. Com va passar en el cas d’Ordino. Ara bé, en aquest segon cas, fins dimarts de la setmana que ve no s’escau la finalització del termini per poder presentar declaracions de sinistre.

Mentrestant, i especialment a les parròquies centrals i a Sant Julià, els colliters s’han afanyat a plegar tot el que han pogut per evitar mals majors. La calamarsa ha passat més de llarg en aquests indrets, tot i que també hi ha plantacions lauredianes que s’han vist afectades pels fenòmens meteorològics ocorreguts els dos dies esmentats, especialment a Fontaneda i Auvinyà.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending