Els colliters de tabac posen a punt els ‘fardos de la pedregada’

A final d’aquest mes els pagesos durant a vendre un tabac marcat per les calamarsades que van afectar de manera important diverses parròquies

Fardos preparats per anar cap a la Borda Mateu.
Fardos preparats per anar cap a la Borda Mateu.

El cicle de la producció de tabac acaba. Tots els colliters estan acabant de preparar els fardos amb les fulles assecades de les seves respectives collites per tal de dur-los a vendre i classificar a la Borda Mateu. L’operació s’iniciarà a final de mes, amb la qual cosa aquests són dies de feina en molts assecadors.

La collita estarà marcada -ja ho va estar, de fet, quan es va plegar el tabac- per la qualitat deficient que presenten moltes de les fulles que, en no estar declarades sinistre les explotacions però sí afectades de manera important per les diverses calamarsades que hi va haver a la cua de l’estiu passat, costa més fer el pes necessari.

En alguns casos, per arribar a 150 quilos, segons l’exemple exposat per alguna de les fonts consultades, calen 500 fulles més del que soldria ser habitual. Això a banda de les explotacions, els camps que es van declarar sinistres al seu dia, amb Ordino i Canillo com dues de les parròquies mes afectades, malgrat que ben poques es van salvar de la pedra.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending