Els colliters miren al cel esperant que les pedregades passin de llarg del tabac

Les altes temperatures del mes de juny han accelerat molt el creixement de les plantes, i si les tempestes es comporten, la qualitat del producte pot ser molt i molt bona

Estat del tabac plantat en un camp d'Andorra la Vella.
Estat del tabac plantat en un camp d'Andorra la Vella. Toni Solanelles

Els pagesos, els colliters de tabac, poc o molt, miren al cel cada dia que passa, esperant que les tronades d’estiu, les tempestes de juliol i agost, si arriben, que poc o molt haurien d’arribar, siguin d’aigua controlada i no de calamarsa. Les pedregades es temen sempre. Però encara més aquest any, que les altes temperatures d’aquest passat mes de juny han fet que les plantes hagin crescut molt ràpid. “Hagin avançat molt”, en argot més del sector primari.

De fet, la calor no només ha fet accelerar el tabac. Els arbres fruiters i el conjunt de l’horticultura han vist avançar els seus tempos degut a aquestes temperatures anormalment altes. Quan es va començat a plantar, hi van haver algunes tempestes. L’aigua va ajudar a agafar fort les plantes de tabac i malgrat que en alguns punts del país va caure alguna petita calamarsa, el fet que quedessin malmeses les denominades fulles de soca no va tenir cap conseqüència.

Tabac acabat de plantar en un camp de Sant Julià de Lòria.

Relacionat

Comença la plantació de tabac que pot augmentar després de la pandèmia

Diferent seria que pedregui amb les fulles ja amb un estadi molt avançat i encara més amb la flor i tot. En deu o quinze dies, a les parròquies baixes, ja farà flor el tabac. Els colliters saben que al tomb dels dies 10 o 11 d’aquest mes hi ha d’haver un canvi de temps amb caiguda de temperatures i possibles precipitacions. “Si són d’aigua aniran bé, si és pedra, fotuda”, han assegurat les fonts.

El fet que hagi avançat el creixement del tabac com a conseqüència de les temperatures és beneficiós per la qualitat de la planta atès que “el tabac el que vol és madurar, i a Andorra, per l’alçada i pel clima, no sempre pot madurar com cal”, han indicat les fonts, que hi han afegit que si la calamarsa no ho espatlla, “a Sant Julià hi pot haver un tabac extraordinari, de primera qualitat, i a les parròquies altes es passarà d’un tabac normal a un tabac excel·lent”. Però encara faltes moltes setmanes perquè arribi el final del procés.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending