Comença la plantació de tabac que pot augmentar després de la pandèmia

En els dos darrers anys només es va permetre la meitat de la quota i la producció no va tenir sortida

Comentaris

Tabac acabat de plantar en un camp de Sant Julià de Lòria.
Tabac acabat de plantar en un camp de Sant Julià de Lòria. B.N.

Alguns pagesos ja han començat a plantar el tabac. La previsió és que aquest any se’n pugui plantar una mica més ja que en els dos darrers anys, a causa de la pandèmia,  només es va permetre la meitat de la quota, que, enguany, podria arribar al 70%.

En alguns dels camps ja han començat la plantació aquesta setmana, amb un ull al cel per les possibles tempestes i l’altre a la terra per les malalties o altres factors -fongs, contaminació del viver o plantació més tardana del que seria habitual-, com els que van condicionar la collita del 2020.

Hi ha un tríptic on s’exposen les malalties més comunes que poden afectar les plantes de tabac, alhora que s’indiquen algunes de les mesures que cal no oblidar i que, de fet, la gran majoria de pagesos ja duen a terme. Des de preparar bé el sòl a fer rotar les terres i variar la producció fins a parar compte amb els sistemes de reg o de fertilització.

La producció de l’any passat va ser cremada per falta de sortida. Fa dos anys no es va poder exportar per la pandèmia i per la del 2021 no s'ha trobat sortida. D'una banda, l'empresa francesa a prop de Bordeus on es portava a fermentar ha tancat, l'alternativa de porta-ho a Itàlia resultava cara i el comprador habitual dels Estats Units no va fer la comanda.

Se’n van recollir uns 150.000 quilos, una quantitat inferior a la del 2020. La climatologia tampoc ha estat la gran aliada dels conreus del tabac amb alguna que altra pedregada, tot i que no en totes les parròquies.

Etiquetes

Comentaris

Trending