La collita de tabac del 2021 es tornarà a cremar per manca de sortida

La qualitat d'aquest no és dolenta, però tampoc serà la millor amb algunes de les plantacions pedregades

El tabac recol·lectat en una plantació de Canillo
El tabac recol·lectat en una plantació de Canillo

La collita de tabac del 2021 arriba a la seva fi amb la classificació d'aquest. Un acte simbòlic, ja que enguany, com ja va succeir el 2020, s'haurà de cremar perquè no hi ha una sortida. En aquest sentit, no podran portar-ho com feien fins ara a Bordeus a fermentar perquè l'empresa ha tancat i les alternatives, Itàlia, resulta car; a més, tampoc hi ha hagut la comanda habitual dels Estats Units.

Per segon any consecutiu la collita de tabac acabarà cremada per falta de sortida. Fa dos anys no es va poder exportar per la pandèmia i la del 2021 no s'ha trobat sortida. D'una banda, l'empresa francesa a prop de Bordeus on es portava a fermentar ha tancat, l'alternativa de porta-ho a Itàlia resultava cara i el comprador habitual dels Estats units no ha fet la comanda.

De fet, la classificació del tabac ha acabat avui a la Borda Mateu amb la baixada del tabac de la darrera de les parròquies, Canillo. En total, tal com han confirmat des de l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra, se n'han recollit entorn dels 150.000 quilos, una quantitat inferior a la del 2020. La climatologia tampoc ha estat la gran aliada dels conreus del tabac amb alguna que altra pedregada, tot i que no en totes les parròquies. "No serà dels millors, però tampoc serà un any dolentíssim", indicava un dels colliters de la parròquia de Canillo.

Després d’un segon any sense poder aprofitar la collita, s’haurà de veure quines solucions troben des del sector de cara als pròxims anys perquè no torni a succeir el mateix.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending