La collita de tabac del 2022 salva les pedregades amb bona nota

Els pagesos van plantar més de l’habitual degut a l’ensurt del fong de la temporada anterior i això ha permès triar les millors fulles: la meitat de les 130 tones que s’han portat a classificar se situen entre les tres primeres categories

El classificador, Antoni Servat Pintat, rebent un embalum de tabac.
El classificador, Antoni Servat Pintat, rebent un embalum de tabac.

La prevenció dels pagesos per evitar nous ensurts amb el fong que va malmetre molt, moltíssim, la collita del 2021 ha permès obtenir una collita de tabac al 2022 de molt bona qualitat tot i les pedregades, diverses i molt repartides, però amb incidència especial a Canillo i Ordino, que van malmetre moltes fulles. La meitat de les 130 tones aproximadament que s’han entregat fins aquest divendres, final de termini, al classificador se situen entre les tres primeres categories.

Com han remarcat fonts de l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA), vist els problemes que hi havia hagut la temporada anterior, la collita del 2022 es van cultivar més plantes del que tocava perquè es temia una nova acció del fong que va afectar moltes plantes l’any abans. Això ha permès “desfullar les millors fulles” d’entre aquelles que eventualment haguessin estat tocades per la calamarsa.

Segons les fonts consultades, el 80% del tabac entregat a la Borda Mateu és considerat categories bones. El 50% del total queda situat entre les tres primers categories. I, encara, el 20% de tota la collita es considera tabac de primera categoria. Entre els colliters, després de tot, hi ha satisfacció per la qualitat obtinguda del tabac. Les fulles més malmeses per la pedra aniran directament a la planta incineradora.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending