Xòfers del Bus Exprés denuncien la perillositat d'algunes parades

Les rotondes de la Comella i del Bon Racó són dos punts especialment conflictius

Comentaris

Un vehicle de la línia Bus Exprés a la rotonda de la Comella, una de les conflictives.
Un vehicle de la línia Bus Exprés a la rotonda de la Comella, una de les conflictives.
L'accident d'aquest dilluns que va provocar ferides a una viatgera del Bus Exprés ha estat la gota que ha fet vessar el vas dels xòfers que cobreixen la línia. Els autobusos que van en direcció Escaldes-Engordany han fer quatre rotondes perquè els viatgers baixin en la mateixa parada com si haguessin d'agafar el transport públic cap a Sant Julià de Lòria. Les rotondes són les d'Aixovall, la Margineda, el Bon Racó i la Comella. En el seu moment, quan es posar en marxa el servei del Bus Exprés es va decidir fer aquest sistema de parades per garantir la seguretat del passatgers i que no haguessin de travessar per llocs complicats. Ara, uns anys després el risc és pels autobusos. Les dues rotondes més conflictives són les del Bon Racó i la de la Comella.

"La gent no respecta els cedir el pas i cada viatge és un risc" explica a l'Altaveu un dels xòfers que fa la línia del Bus Exprés entre Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany des de pràcticament l'inici. El conductor es queixa especialment de la parada de la rotonda de la Comella on dilluns hi va haver una accident amb una jove de 20 anys amb politramautismes. "Aquesta parada hauria d'estar en el sentit de la marxa on va estar des del principi", diu un altre xòfer.

Es refereix a la Borda Nova. Allà es va posar la parada perquè baixessin els viatgers que anaven cap a Escaldes-Engordany. Es va treure a causa d'unes obres i no s'ha tornat a posar. És una zona amb molt trànsit amb dos carrils de circulació en els dos sentits de la marxa, més els vehicles que van cap a la baixada del Molí o cap a la Comella. Els busos han de frenar sovint per evitar alguna col·lisió. La solució en el cas d'aquesta rotonda passaria per tornar la parada al seu lloc de sempre, en el mateix sentit de la marxa.

La rotonda del Bon Racó és la més complicada tant d'entrada com de sortida

Més complicada és la solució a la rotonda del Bon Racó perquè no hi ha espai per fer una parada en direcció Escaldes-Engordany. El bus s'ha d'obrir molt i en pujada per accedir a la parada, que és la mateixa pels usuaris que van cap a Sant Julià de Lòria. "El problema ja no és entrar. També és sortir", explica un dels xòfers que s'ha incorporat fa poc al servei. "Et trobes amb els cotxes que circulen per l'avinguda de Salou, els que volen entrar o sortir del carrer Prat Salit o els que volen entrar o sortir de l'aparcament del Viena i del Bon Racó. Ës realment complicat".

La del Bon Racó i la de la Comella són dues de les quatre rotondes que ha fer el Bus Exprés que va cap a Escaldes-Engordany perquè baixin els viatgers en el mateix lloc com si anessin a Sant Julià de Lòria. Les altres dues són les de la Margineda i la d'Aixovall. En totes hi ha hagut algun accident entre el Bus Exprés i un altre vehicle. En sentit Sant Julià de Lòria no hi ha tants problemes perquè només hi ha una rotonda i és la de les Costes, a Andorra la Vella, on quasi mai hi baixa o hi puja algú.

El sistema de parades es va instaurar per evitar que els passatgers creuessin per llocs perillosos

Aquest sistema de parades va lligat a l'inici del Bus Exprés durant el mandat d'Albert Pintat al front del Govern (2005-2009). Aleshores en les diverses reunions que es van fer per posar en marxa el projecte, des de Mobilitat es va insistir molt en la protecció dels passatgers i en el perill que podia suposar travessar la carretera general 1 a Aixovall, en el cas dels alumnes de Formació Professional,  al Bon Racó amb els alumnes de segona ensenyança del sistema educatiu andorrà o a la Margineda pels alumnes de batxillerat de l'escola andorrana i de l'institut espanyol. A la rotonda del Bon Racó fins i tot es va rebaixar la muntanya perquè els autobusos poguessin fer la volta. Ara, però, sembla que el risc és pels clípols i pels passatgers del seu interior. Els xòfers són testimonis cada dia de moltes infraccions i de l'incivisme de molts conductors. 

 

Comentaris (1)

Trending