Virtus Unita surt a la defensa del Copríncep episcopal i demana reprimir accions com la crema de fotos de Vives

El grup d’opinió que representa alguns dels sectors més tradicionals i conservadors del país “condemna rotundament” els fets ocorreguts durant la festa major de la Seu i reiterats després

Josep Duró, Albert Font i Josep Anton López el dia que van presentar el grup d'opinió.
Josep Duró, Albert Font i Josep Anton López el dia que van presentar el grup d'opinió.
El grup d’opinió Virtus Unita, on hi són representats alguns dels sectors més conservadors i tradicionalistes del Principat, ha sortit aquest dilluns a la defensa aferrissada de la institució del Copríncep, i especialment del mitrat, després que s’hagin dut a terme diverses proclames en contra de la figura de l’arquebisbe Joan-Enric Vives amb crema de fotos seves inclosa. El col·lectiu reclama controlar i reprimir accions com les viscudes a la festa major de la Seu i també després.

Malgrat que totes les forces polítiques del Principat, d’una manera o altra, havien mostrat fins ara la repulsa a l’acció especialment capitanejada per Arran Alt Urgell, cap de les formacions havia mostrat una defensa tan encesa del Coprincipat i encara menys havia demanat, tot i respectar la llibertat d’expressió, manté Virtus Unita en un comunicat, una actuació contundent per reprimir actes com la crema de fotografies, que s’han produït almenys en dues ocasions.

"Als coprínceps mitrats, els ciutadans del país sempre els hem mostrat un respecte reverencial"

“Davant d’una situació inaudita, que considerem censurable, reprovable i inadmissible, hem de condemnar i condemnem rotundament, amb tota la fermesa, l’acció tan poc honorable i desplaçada, que constitueix un atac ofensiu envers la dignitat del bisbe d’Urgell i Copríncep Episcopal”, assegura el comunicat després d’explicar com havien anat els fets durant la festa major de la capital urgellenca i de deixar clar que “no en van tenir prou, vist que el grup català, l’endemà mateix de la festivitat de Meritxell va reincidir a les xarxes, mostrant com cremaven una altra fotografia del bisbe, tot i argumentant que ‘fa violències’ i que ‘no respecta els drets humans’”.

Virtus Unita deixa clar que “ens hem sentit íntimament afectats enfront d’aquest comportament, tal i com ho deu haver experimentat la gran majoria d’andorrans. I el fet ens ha sobtat i indignat encara més per l’ofensa adreçada a monsenyor Vives i Sicília, que encarna la figura multisecular dels coprínceps mitrats, als quals els ciutadans dels país sempre hem mostrat un respecte reverencial, així com als coprínceps francesos”. Posteriorment, el col·lectiu s’endinsa a exigir control davant d’actuacions com les viscudes a la festa major o publicitades a través dels perfils socials d’Arran Alt Urgell.

"La virulència desproporcionada i gratuïta, inadmissible ha de ser controlada  i reprimida quan sigui necessari”

Així, el col·lectiu afirma que “en un Estat democràtic i de dret, com el nostre, la Constitució garanteix drets fonamentals, com el de la llibertat d’expressió i el de manifestació, que nosaltres sempre defensarem”. Però hi ha un però. Sempre hi ha un però que en aquest cas és que “opinem que s’hauria de fer el que calgui per evitar la repetició de fets tan menyspreables i mesquins, protagonitzats per col·lectius que no volen entendre que, en la vida, i en la política, evidentment, hi ha qüestions i que impliquen la determinació de prioritats”. I el que calgui deixa clar el comunicat que hauria de ser quan es manifesta que “la virulència desproporcionada i gratuïta, inadmissible, en qualsevol tipus de manifestació, que condemnem i denunciem, ha de ser controlada  i reprimida quan sigui necessari”

Avortament sense pronunciar-lo

Virtus Unita també es refereix, sense pronunciar en cap moment, però, ni el terme avortament ni res que se li assembli -“pel que fa a la reivindicació”, diu el col·lectiu-, que “la potestat de legislar pertany al Consell General i que els ciutadans també tenim a l’abast un instrument participatiu com són les iniciatives legislatives populars, una via prou democràtica que permet adreçar-se directament al legislatiu”. Vist el camí emprat pels crítics amb el Coprincipat per la impossibilitat o el fre que suposa, per exemple, en qüestions com la despenalització de l’avortament, Virtus Unita arriba a “pensar i témer que, possiblement, hi pugui haver una intenció subreptícia de fer trontollar l’estructura del Coprincipat, en una mena d’operació oculta de desestabilització”.

“Ens porta a pensar i témer que, possiblement, hi pugui haver una intenció subreptícia de fer trontollar l’estructura del Coprincipat

Per tot plegat, el col·lectiu, que aglutina especialment expolítics del centre-dreta o de la dreta més dretana en l’espectre polític del Principat, sense que per això no hi deixi d’haver entre el grup d’opinió persones que han militat, han ocupat càrrecs o han estat en una òrbita de centre-esquerra, acaba sentenciant que “hem de ser, doncs, ben conscients i tenir sempre present la singularitat així com la fragilitat del nostre país; i defensar la legalitat vigent que emana de la Constitució”.

I clou el comunicat-manifest defensant “la pervivència de la nostra sobirania, la seva fortalesa, l’esperit nacional i la identitat forjats durant segles, el Principat d’Andorra, tot ell, depèn del manteniment de la figura dels Coprínceps, cap d’Estat d’Andorra. Ells han sigut i són els garants i els pilars del nostre futur” i assegurant que “als andorrans, al llarg de la història, ens ha guiat un tarannà dialogant i pacífic, de concertació i realisme, amb respecte vers els contraris o discrepants, i nosaltres maldarem per a que aquesta manera de ser i de fer continuï sent la regla i el costum en una societat tolerant, diversa i madura. Una herència que cal conservar i protegir”.

Comentaris

Trending