Vicenç Mateu i Eva Descarrega seran els ambaixadors d'Andorra a Madrid i París

Joan Forner deixa la direcció d’Afers Multilaterals del ministeri d’Exteriors una setmana després de ser nomenat i se l’envia a la representació permanent d’Andorra al Consell d’Europa 

-
-
L’exsíndic general Vicenç Mateu serà l’ambaixador d’Andorra a Madrid i la fins fa poc ministra de Funció Pública Eva Descarrega encapçalarà la delegació diplomàtica andorrana a París. Un altre dels ambaixadors residents serà Joan Forner, enviat a Estrasburg. Mentrestant, el consell de ministres ha ratificat en els càrrecs tant a Ester Rabassa, encarregada de la legació a Brussel·les, com a Elisenda Vives, responsable de l’ambaixada instaurada a Nova York.

Les designacions fetes per a les delegacions diplomàtiques dels dos països veïns comporten que Jaume Gaytan i Cristina Rodríguez, respectivament, deixin els seus càrrecs, tal i com ja va avançar l’Altaveu. Les designacions les ha proposat la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i les ha aprovat el Govern. Poc abans de fer-se públics els nomenaments, Ubach els ha exposat a tots els tècnics i funcionaris del ministeri.

Descarrega no només serà l’ambaixadora d’Andorra a França, també es farà càrrec, com sol ser habitual en el diplomàtic que resideix a París, de la delegació de Mònaco i de la representació del Principat davant de la Unesco. Tant l’exministra de Funció Pública com l’exsíndic entraven en totes les travesses per ocupar càrrecs diplomàtics. Mateu ja havia estat ambaixador a la capital espanyola. Justament, el ministre de Finances i portaveu governamental, Èric Jover, s’ha agafat a aquesta experiència per justificar el nomenament de l’exsíndic. 

Jover ha recordat que malgrat haver-hi una nova llei que estableix els requisits de la carrera diplomàtica, “hi ha una doble via d’accés” a les ambaixades: integrar la carrera diplomàtica o la designació política. Seria el cas clar de Mateu aquest segon, malgrat que el ministre ha recordat que té “una dilatada experiència com a ambaixador”. Jover ha aclarit també que un diplomàtic és “un alt càrrec” que entre altres coses ha de reunir els requisits “de confiança i competència” que a parer del Govern tenen sobradament tots els noms que s’han posat sobre la taula.

El Govern ha ratificat Elisenda Vives i Ester Rabassa com a caps de les legacions diplomàtiques a Nova York i Brussel·les

Qui de moment no serà ambaixador tot i que fins i tot a ell mateix se li havia donat per fet és Juli Minoves. Entre altres coses, les reaccions adverses que hi va haver després que l’Altaveu avancés que l’exministre d’Exteriors era el millor posicionat per assumir la legació diplomàtica americana seria un dels motius, segons les fonts consultades, que haurien frenat ara per ara aquest nomenament. Per això, de moment, s’ha confirmat a Elisenda Vives, que seguirà com ambaixadora no només a Nova York, també davant de l’ONU i a Canadà i Mèxic. 

L’altra ratificació és la d’Ester Rabassa a Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg. La diplomàtica massanenca ha de jugar un paper fonamental en la negociació amb la UE. El Govern en general, la ministra Ubach en particular i encara més particularment el nou secretari d’Afers Europeus estan molt satisfets del treball fet fins ara per Ester Rabassa davant els mandataris europeus.

Entre els ambaixadors residents també s’ha acordat, com s’ha dit, el nomenament de Joan Forner com a representant permanent del Principat davant el Consell d’Europa. Forner ‘ha passat’ en poques setmanes per tres càrrecs diferents. Inicialment havia d’anar de cap de missió a Ginebra i la setmana passada, finalment, se’l va nomenar director d’Afers Multilaterals. Finalment, se l’envia a Estrasburg en el lloc de Josep Maria Areny. Per substituir Forner al capdavant del departament de Multilaterals al final es designa com a directora Florència Aleix. També s’ha designat Meritxell Castillo com a introductora d’ambaixadors del propi ministeri.

Ara caldrà veure tot el seguit d’ambaixadors no residents. De moment, no hi ha cap decisió presa al respecte. Sí que s’ha acordat, per ara, que continuï sense ambaixador la legació que s’havia d’instaurar a Ginebra. Dues de les missions més importants de les no residents estan a mans, per ara, de Jaume Serra, són les ambaixades de Portugal i del Vaticà. Caldrà veure si el recentment nomenat secretari general de Demòcrates. Marc Pons i Helena Mas, confirmats com a secretaris d’Estat

Entre les altres designacions que ha acordat formalment aquest dimecres el consell de ministres n’hi ha dues que fa dies que se sabien. Les de Marc Pons i Helena Mas com a secretaris d’Estat. Tots dos havien concorregut a les llistes de Demòcrates en les darreres eleccions generals. Pons, número 2 a la territorial d’Andorra la Vella, liderarà com s’havia avançat ja el departament de Participació Ciutadana i Igualtat. De fet, al final s’ha fet passar al davant el terme Igualtat. Aquesta secretaria d’Estat dependrà directament del cap de Govern. En el cas de la psicòloga i número 8 de la llista nacional de DA Helena Mas serà la número dos de Joan Martínez Benazet al ministeri de Salut.


Ratificats tots els alts càrrecs de Tributs i Fronteres

El Govern ha aprovat aquest dimecres a proposta del ministeri de Finances una petita modificació en l'estructura del departament de Tributs i Fronteres i, alhora, n'ha ratificat tots els seus alts càrrecs. D’aquesta manera s’han confirmat en els seus llocs Albert Hinojosa, com a director del departament de Tributs i de Fronteres; a Marta Boquera, com a directora adjunta d’Afers Jurídics i Recaptació; a Carles Ferreira, com a director adjunt de Gestió i Atenció al Contribuent; a Josep Xavier Jiménez, com a director adjunt d’Inspecció Tributària i a Judith Jorge, com a directora adjunta de Duana i Recursos Humans. També s’ha acordat nomenar com a membres de la Comissió Tècnica Tributària, l’òrgan que dona resposta als recursos administratius de la DTF, al ministre de Finances i portaveu, Èric Jover, al director del departament de Tributs i de Fronteres, Albert Hinojosa, a la secretària general del Govern, Ester Fenoll i al director adjunt d’Inspecció Tributària, Josep Xavier Jiménez. 

Comentaris (9)

Trending