Uns tres-cents joves demanen “un canvi de sistema i no un canvi climàtic”

La convocatòria de ‘Fridays for Future Andorra’ aconsegueix una notable resposta i a la plaça del Consell demanen als polítics que “obrin els ulls davant una emergència ecològica”

-
-
Uns tres-cents joves en el moment més àlgid de la concentració s’han aplegat a la plaça del Consell General tot seguint la crida del moviment internacional ‘Fridays for Future’ i han enviat als polítics “una sola proposta: que obrin els ulls davant l’emergència ecològica”. Els concentrats, la immensa majoria del Lycée Comte de Foix, han reclamat “un canvi de sistema i no un canvi climàtic”.

La convocatòria feta per un grup d’estudiants del centre d’educació francesa que s’ha constituït com a delegació de ‘Fridays for Future’ a Andorra ha aconseguit una notable resposta entre adolescents majoritàriament de batxillerat. La protesta s’ha dut a terme en un clima festiu aprofitant el bon clima i una nodrida presència de polítics de gairebé tots els colors que han anat desfilant per la plaça a mesura que altres actes o activitats els ho permetia. 

Sols l’activista social, com així s’ha definit, i membre de Podem Adrià Ortún ha agafat el micròfon, que els joves organitzadors han ofert a qualsevol assistent, per agrair la implicació juvenil -Ortún no té gaire anys més- i ha explicat la seva recent experiència en una acció aquest dijous al mirador de la Comella, que ha explicat que es troba ple de runa, pneumàtics i deixalles. El jove activista ha assegurat que va retirar deu bosses de brossa. D'estudiants que hagin pres la paraula n’hi ha hagut diversos entre càntics i ballarugues.

També han seguit la concentració diferents representants sindicals -de l’administració pública i del sector privat- i mestres i professors. De fet, al Lycée la implicació dels joves en una activitat com aquesta està força ben vista i té la seva aprovació, almenys, implícita. Fins i tot hi ha havia un discret control policial d’agents vestits de paisà que a certa distància del punt central on es feien els parlaments, a tocar de Casa de la Vall, guaitaven que no es descarrilés res.

Diverses crides, com per exemple que “si no actuem tindrem la plata a la Seu” o demandes als polítics reclamant-los que “no contempleu, actueu”, tot recordant que “a la joventut mai ningú no l’ha pogut aturar”, s’han barrejat amb nombrosos rètols i pancartes, algunes de ben enginyoses com la que deia, per exemple, que “si el planeta fos un banc ja l’hauríem rescatat”.

Els promotors de la mobilització han fet una crida als adults a participar en les properes eleccions generals atès que "el vot", han remarcat, "és l'única eina que tenim per ara" per provocar canvis. 'Fridays for Future Andorre', els impulsors del qual són menors d'edat encara, ha assegurat que ells en cap cas es posicionaran a favor de cap partit polític, però que sí que deixaven clar que calia anar a votar i fer-ho per opcions que tinguin en compte de forma clara i explícita l'aposta per la lluita per un medi ambient significativament millor.

 

Comentaris

Trending