Uns seixanta professors del sistema francès es manifesten contra la reforma de les pensions

Els convocants diuen que l'acte serveix per revifar el moviment i per donar-li visibilitat

-
-
Uns seixanta professors del sistema educatiu francès s'han concentrat aquest dimecres a la plaça de 'The Cloud' a Andorra la Vella per protestar contra la reforma del sistema de pensions. Els concentrats han encès torxes i han anunciat noves accions perquè han afirmat que alguns d'ells poden arribar a deixar de cobrar uns 900 euros al mes quan es retirin.

La manifestació ha comptat amb representants dels sindicats SNES, SNALC, Intersindical d'Andorra i del sindicat de primera ensenyança. L'objectiu, segons Cris Noguer, "és revifar el moviment i donar-li un nou impuls perquè va començar el mes de desembre i hem de continuar. Volem escenificar, dos mesos després que el moviment continua".  Noguer ha explicat que la reforma "retalla un 30 o un 40% de la pensió, que en alguns casos pot arribar als 900 euros mensuals".

Noguer considera que els més joves i les dones seran els més castigats amb la reforma. "Els joves perquè estarien plenament afectats per la reforma i la  majoria de dones perquè tenen fills i estan un temps de baixa. Estem en una professió molt feminitzada. Les dones deixen de percebre el salari durant una part de la carrera a causa de l’aturada per  baixa maternal i això repercuteix en el sistema de punts".

La reforma implicaria, a més, l'ampliació de l'edat de treball ja que el nou sistema de punts comporta l'obligatorietat de cotitzar un mínim de 42 anys. Tot això en un moment on l'entrada al món laboral dels professionals de la docència cada vegada s' allarga més, pels estudis i per les oposicions que han de passar per accedir a la plaça. Així, Noguer no descarta que hi hagi professors en actiu amb més de 70 anys.

Els professors han estat rebuts dues vegades pel delegat de l'ensenyament francès "que s'ha limitat a prendre nota de les nostres reivindicacions" segons una de les professores i no descarten anar també a veure l'ambaixadora de França, Jocelyne Caballero "tot i que no tothom està d'acord en anar-hi" segons un altre dels concentrats.

 

Comentaris (6)

Trending