Un terç de les plantes de tabac de la collita del 2018 han perdut qualitat per les pedregades

Sant Julià és la parròquia que va experimentar més episodis de calamarsa malgrat que els impactes majors es van donar a la Massana i, també, a Encamp

Comentaris

Una plantació de tabac, aquest estiu, a tocar el camí ral de la Massana.
Una plantació de tabac, aquest estiu, a tocar el camí ral de la Massana.
Els episodis de pedregades que han tingut incidència en la collita de tabac d’aquest 2018 han afectat pràcticament només la meitat de les parcel·les que es van veure malmeses durant l’any passat. La declaració de calamarsa es va realitzar sobre el 45% de la recol·lecta tot i que només una de cada tres plantes (el 35%) va resultar realment afectada quant a la seva qualitat. Ara, aquesta afectació va ser molt més important a la Massana i sobretot a Encamp. Sant Julià de Lòria és la parròquia que ha viscut més episodis de pedra.

Totes les parròquies s'han vist afectades per la pedra aquesta darrera temporada, si bé les més danyades han estat Sant Julià i, en major mesura, Encamp i la Massana. Ha estat aquesta darrera parròquia la que ha presentat els fenòmens més extrems i on s'ha portat a terme la destrucció del cultiu en alguns casos. En aquest cas, les poblacions més afectades han estat Escàs, Pal i Sispony. Les pedregades declarades sobre la collita de tabac 2018 corresponen a cinc dies del mes de juliol, quatre dies del d'agost i dos dies del de setembre, coincidint el número de dies d'afectació amb els de l'any anterior, segons les dades facilitades aquest dilluns per l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA).

En general, la caiguda de pedra s'ha distribuït de forma bastant uniforme durant tot el període productiu. I com ve sent habitual, cap colliter ha informat de dany per gelades. El nombre de parcel·les de tabac sobre les quals s'ha declarat un o més sinistres ha estat de 228, poc més de la meitat de les que van ser declarades l'any anterior i que va assolir l'elevada xifra de 449 parcel·les. La declaració de pedregada s'ha realitzat sobre el 45% de la collita, tanmateix, el peritatge per part dels experts ha constatat una afectació real de la qualitat de prop del 35%. Aquest darrer valor, però, augmenta a casi el 55% en el cas de la parròquia de la Massana i al 60% en la d'Encamp

En relació a aquesta diferència entre el percentatge del declarat i el corresponent al que es considera verdaderament danyat, s'ha de tenir present que no es comptabilitzen com afectades les plantes que, si bé poden presentar impactes i/o perforacions per pedregada en la superfície foliar, no mostren trencaments laterals -o bé aquests són molt petits- ni trencaments de nervis secundaris. En aquests casos, es considera que les fulles, malgrat estar afectades, no tenen depreciació comercial. Els 203 peritatges realitzats per observar els danys produïts han conduit a l'atorgament d'alguns drets de fresa, que s'han materialitzat en la destrucció de l'1,3% del cultiu.

Comentaris

Trending