Treballadors de la restauració es queixen que alguns empresaris els exigeixen no sotmetre’s a TMA

Almenys hi ha un conegut grup restaurador amb diversos locals en diferents indrets del país que ha demanat als seus empleats que no s’arrisquin a un positiu o un fals positiu de Covid que faci tancar tot l’establiment

La restauració és un dels sectors pendents a l'hora de fer contractacions de temporada.
La restauració és un dels sectors pendents a l'hora de fer contractacions de temporada. ARXIU

Treballadors del sector de la restauració lamenten que hi ha alguns empresaris -són comptats, però hi serien- que els han ‘recomanat’ insistentment que no se sotmetin a les proves de detecció ràpida del coronavirus, que actualment al Principat es duen a terme a través del sistema TMA gràcies a les màquines cedides per la farmacèutica Grífols. El temor de les empreses en qüestió és que la detecció d’un cas positiu entre els seus empleats obligui a confinar la resta d’empleats del local i aquest hagi d’acabar tancant.

Els treballadors que han denunciat la situació consideren que aquesta circumstància és un greu atac al seu dret a la salut però, també, a la salut i la solidaritat envers la resta de conciutadans i, és clar, en relació amb els eventuals clients dels establiments on treballen. Com a mínim hi hauria un conegut grup restaurador amb diversos locals oberts en diferents indrets del país, i especialment a la capital i a Escaldes, que ha fet la recomanació en qüestió.

El suggeriment intens, per dir-ho d’alguna manera, s’hauria dut a terme davant la decisió inicialment concebuda pel ministeri de Salut per posar en marxa a finals de la setmana passada un cribratge massiu entre els professionals del sector turístic que va més enllà del Pas de la Casa. De fet, la idea era testar persones exposades al turisme vingut per la frontera espanyola. El fet que la setmana passada esclatés un petit rebrot de Covid, va fer ajornar l’esmentat cribratge i apostar per tornar a analitzar aquesta setmana els interns dels centre sociosanitaris que, a priori, són els més vulnerables a la malaltia.

Per tant, per ara, les recomanacions no ha sorgit efecte en el sentit que de moment s’ha paralitzat el cribratge específic per al sector turístic, encara que qualsevol persona que cregui haver pogut estar en contacte amb el virus es pot sotmetre a l’extracció de mostres per què es facin les proves TMA tot demanant cita prèvia per poder acudir al CAP de la Sardana, a Andorra la Vella, o a l’‘stop lab’ que s’ha reactivat a la caserna dels bombers.

Comentaris (13)

Trending