Sense equiparació amb l’Alt Urgell i amb les estacions catalanes obertes

Les autoritats sanitàries i de protecció civil de Catalunya flexibilitzen algunes de les restriccions, sobretot en matèria comercial, però l’estancament epidemiològic impedeix avançar de tram

Una imatge de les instal·lacions de Masella.
Una imatge de les instal·lacions de Masella. masella

Les estacions catalanes obren aquest dilluns. Ja no hi ha cap dubte. Tampoc hi ha dubtes que, ara per ara, no hi ha equiparació entre l’Alt Urgell i Andorra. Després de tenses reunions, l’organisme que coordina les mesures en relació amb la pandèmia a Catalunya ha donat per acabat l’avaluació de la situació aquest dissabte i ha decidit flexibilitzar algunes de les restriccions que hi havia fins ara, especialment en matèria comercial. L’estancament de la millora sanitària que hi havia hagut, però, impedeix avançar de tram i la qüestió fronterera ni s’ha tractat.

Per tant, segons fonts de Protecció Civil de Catalunya i també de l’Ajuntament de la Seu, no hi ha cap novetat en relació amb una possible equiparació entre Andorra i la comarca veïna. Només es pot accedir a territori català per motius justificats. Com fins ara. A Catalunya, això sí, el confinament municipal de cap de setmana passarà a ser la setmana que ve d’abast comarcal per tal de facilitar que els ciutadans d’alguns municipis que no tenen tots els serveis necessaris puguin desplaçar-se fins a poblacions més grans on els podran obtenir. L’assimilació entre l’Alt Urgell i Andorra està del tot en l’aire i ara mateix no es pot assegurar ni tan sols que sigui possible.

La decisió de les pistes veïnes d’obrir era una potestat seva, des que la Generalitat va permetre que es posessin en marxa a partir del 9 de desembre

El que sí que és clar és que les estacions d’esquí catalanes obriran a partir d’aquest dilluns. Les fonts de Protecció Civil consultades han assegurat que aquesta qüestió mai no ha estat en dubte i que el Procicat ni tan sols l’ha hagut d’analitzar. Ja s’havia autoritzat l’activitat a partir del 9 de desembre i, segons les fonts, havien estat les empreses explotadores les que havien decidit posposar la posada en marxa dels camps de neu. “No era necessària cap nova resolució”, han indicat les fonts, que han assegurat que l’únic que cal tenir en compte és que l’aforament ha de ser del 30% -s’entén que en remuntadors i espais tancats- i que per a la resta s’han d’observar les mesures aplicables per a les activitats a l’aire lliure.

Les autoritats catalanes han adoptat especialment dos canvis en relació amb el que hi havia fins ara, estacions al marge. El primer d’ells té a veure amb la mobilitat de les persones, i és que entre les 6h de divendres fins a les 6h de dilluns, qualsevol persona podrà moure’s dins de la seva comarca, i no només limitant-se al municipi com fins ara. No obstant, es manté la restricció d’entrada i sortida de persones de Catalunya, excepte per a aquells desplaçaments adequadament justificats.

La resolució del Procicat recomana, de nou, que els desplaçaments fora del domicili es limitin en la mesura del possible, respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva establertes per les autoritats. En tot cas, a més de les mesures essencials de distanciament, higiene i protecció a través de mascareta, s’aconsella que s’adopti una estratègia de desplaçaments basada en les ‘bombolles de convivència’ o la ‘bombolla ampliada’, que afavoreix una sociabilitat i un suport adaptats al moment epidèmic actual.

Centres comercials oberts al 30% de l’aforament

La segona novetat rellevant a Catalunya de la resolució és l’obertura al públic dels centres comercials i recintes comercials, condicionada a que redueixin al 30% el seu aforament i que es garanteixi una bona ventilació dels espais tancats, mitjançant ventilació natural o altres sistemes de ventilació. Aquesta limitació de l’aforament  s’aplica tant als establiments i locals comercials com a les zones comunes i de pas dels centres comercials i recintes comercials.

En aquest sentit, a més, els centres comercials i recintes comercials hauran d’establir sistemes de control d’aforament i fluxos, als establiments i locals que s’hi troben ubicats i també als accessos, inclosos els aparcaments. També es restringeix l’accés i l’ús de les zones recreatives, com ara zones infantils o àrees de descans. La proposta de reobertura condicionada a la ventilació ha estat impulsada per Protecció Civil de la Generalitat i consensuada amb les autoritats sanitàries.

Comentaris (19)

Trending