Salut avalua fer tests a tots els turistes que arribin al país la propera campanya hivernal

Els agents turístics comencen a treballar accions per mirar d’atraure visitants i recuperar tant com es pugui els grups internacionals

Realització d'un test serològic.
Realització d'un test serològic. Toni Solanelles

El ministeri de Salut avaluarà la viabilitat, ara per ara molt complicada, de fer tests per a la detecció del coronavirus a tots els turistes que arribin al país aquesta propera temporada d’hivern. Aquesta és una de les línies de treball que hi ha sobre la taula amb l’objectiu de donar seguretat als potencials visitants -i a les autoritats dels països des d’on haurien de venir- i mirar de recuperar grups internacionals, que ara per ara és el que més es troba a faltar.

Aquest migdia hi ha hagut la primera trobada d’agents turístics encaminada a preparar la campanya hivernal. Hotelers, agències de viatges, representants de les estacions d’esquí… I tres ministeris implicats. El de Salut, el de Turisme i el d’Afers Exteriors. La primera part de la trobada, segons fonts consultades assistents a la reunió, ha servit sobretot per fer una valoració de com ha anat l’estiu. En aquest marc s’haurien fet essencialment dues aportacions.

Les estacions d’esquí, sobretot, són les que reclamen un control massiu; Martínez Benazet ho veu ara per ara molt complicat i, en qualsevol cas, ja ha deixat clar que una operació d’aquesta magnitud no la podria assumir financerament l’administració

D’una banda, que el turisme de proximitat ha tingut un bon comportament i que si aquest comportament es manté durant l’hivern, és possible tenir garantit un bon nivell d’ocupació però gairebé exclusivament durant els caps de setmana. En aquest sentit, la gran preocupació és com ampliar el nombre de visitants de dilluns a divendres. I és que tradicionalment han estat els grups organitzats, sovint de països més llunyans a Espanya i França, els qui han fet estades intersetmanals al Principat. Setmanes blanques d’esquí, per exemple.

Ara mateix, però, sembla complicat que això pugui ser així per les restriccions que hi ha, de forma genèrica, a la mobilitat. I les alertes vermelles que reparteixen certs països. En aquest punt és on han intervingut els representants del ministeri que lidera Maria Ubach per tal d’exposar els contactes i gestions que s’han estat fent per mirar de vèncer els recels de les autoritats sanitàries i diplomàtiques d’estats que, pel nivell de positius que sorgeixen al Principat, el tenen mal catalogat.

L’altre gran element apuntat seria el fet que les dades corroborarien que les mesures dictades i marcades en forma de protocols en els diversos àmbits de l’atenció turística han funcionat i que majoritàriament la Covid no ha estat traslladada al país pels visitants sinó que el virus ha estat importat els propis residents o nacionals a mesura que han sortit del país i han relaxat les mesures o han anat a destinacions molt més contagiades que Andorra.

En aquest marc s’haurien començat a posar sobre la taula escenaris d’actuació plausible per garantir les condicions sanitàries i, alhora, mirar d’atraure, especialment, turisme internacional. En aquest sentit, les estacions d’esquí -és de domini públic especialment el posicionament de Saetde i per extensió de Grandvalira- haurien insistit molt en la necessitat de cribrar, de testar els turistes. Tots. O, com a mínim, tants com es pugui.

Una reunió celebrada aquest migdia hauria partit de la base que el turisme de proximitat pot omplir els cap de setmana però no els dies feiners; i que els visitants no han estat focus especial de contagi

El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, ha deixat clar que ara per ara sembla una operació molt complicada però amb els tècnics del seu ministeri en miraran la viabilitat. En un escenari canviant i ple d’incertesa, en un mes, han afirmat les fonts que hauria assegurat el ministre de Salut, oferiria una resposta definitiva. En qualsevol cas, hauria deixat clar el responsable ministerial, l’Estat no estaria en cap cas en disposició d’assumir el cost que tindria aquesta operació i, per tant, o s’hauria d’imputar directament al visitant o s’hauria de buscar la fórmula escaient.

Les fonts han deixat clar que tot plegat, qualsevol dels plantejaments que s’han fet en la reunió d’aquest dijous, es troben en una fase molt incipient i embrionària i que no hi ha res de decidit. De fet, tot i plantejar l’escenari de fer proves a tots els turistes, ni tan sols no s’ha especificat si es tractaria de proves serològiques o de detecció ràpida tipus TMA o, fins i tot, d’altres tests que estan evolucionant. Tampoc no s’hauria definit si les proves es farien als punts fronterers o en els dispositius turístics, ja siguin hotels o estacions d’esquí.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending