El nombre de visitants s’apropa als nivells previs a la pandèmia

Durant el novembre, van arribar al país prop de 524.000 persones, només un 2,5% per sota del mateix mes del 2019, amb xifres superiors pel que fa als excursionistes i als provinents de França

Una actuació emmarcada en l'Andorra Shopping Festival, a l'avinguda Meritxell.
Una actuació emmarcada en l'Andorra Shopping Festival, a l'avinguda Meritxell. ANDORRA TURISME

A poc a poc, el turisme es va recuperant. Es manté, encara, per sota de les dades prepandèmia, però s’hi va apropant. Així, durant el novembre, el país va rebre prop de 524.000 visitants. La xifra encara està per sota de la del mateix mes del 2019, quan encara no havia esclatat la crisi sanitària provocada pel coronavirus, però la diferència negativa és de només un 2,5%. De fet, en el cas dels excursionistes -qui no fa nit al país-, es registra fins i tot una millora.

Les dades fetes públiques aquest dijous des del departament d’Estadística confirmen que el sector clau en l’economia andorrana està reaccionant després del passat hivern, desastrós a tots els efectes per culpa de les restriccions de mobilitat que tant França com Espanya van aplicar per intentar frenar la Covid-19. Això fa gairebé inútil comparar les dades del novembre amb la del mateix mes de l’any passat. Cal, doncs, fer un salt al 2019 per poder avaluar-les amb més perspectiva.

Globalment, al país van entrar el mes passat un total de 523.665 visitants. Aquesta dada suposa només un 2,5% menys que els 536.972 registrats el novembre del 2019. Per tant, es pot dir que la xifra s’aproxima força a l’habitual abans de l’esclat de la pandèmia.

De fet, en el cas d’aquelles persones que venen i marxen el mateix dia, tècnicament els excursionistes, les dades ja són, fins i tot, millors. Durant el mes passat es van comptabilitzar un total de 374.754, en comparació als 369.343 del 2019. Per tant, hi ha un increment de l’1,5%. En canvi, el que sí que es manté encara per sota són els turistes: 148.911 enguany pels 167.629 de fa dos anys. És a dir, un 11,2% menys.

Pel que fa a l’origen dels visitants, els provinents de França superen ja els de fa dos anys. Així, durant el novembre en van venir al país 253.321, en comparació als 215.583. Això suposa un increment del 17,5%. En canvi, els espanyols encara han de recórrer camí per recuperar els nivells previs a la crisi sanitària. Es troben encara un 26,6% per sota.

La sensació, però, és que les dades conviden a un cert optimisme. De mica en mica, s’estan recuperant els volums de visitants anteriors a l’arribada del coronavirus. Caldrà veure com es comporta desembre, tot i que els primers indicis, amb el pont de la Puríssima, permeten ser optimistes.

Comentaris (1)

Trending