El Pas de la Casa supera amb esperança i ‘alegria’ els primers vint dies de la reactivació

Les dades d’entrada de vehicles, especialment per la frontera franco-andorrana, permeten assegurar al Govern que l’arribada de visitants s’està normalitzant

Una vista del Pas de la Casa.
Una vista del Pas de la Casa. ALTAVEU

Temien al Pas de la Casa que l’eufòria dels primers dies de la reobertura de fronteres -pel punt del Baladrà accedeixen vehicles al Principat des de l’1 de juny- decauria amb el pas dels dies. Però no ha estat així. L’afluència de turistes és constant i els calaixos de les botigues, dels comerços, s’omplen que feia temps que no ho feien. Especialment aquells establiments que per sort o desgràcia, tenen com a reclam el tabac i l’alcohol. La bona represa de l’activitat és del tot celebrada a la localitat encampadana.

De fet, el Govern està convençut que l’arribada de visitants al país no només es normalitzarà sinó que ja s’estaria normalitzant. Especialment a través de la frontera francoandorrana, que ja fa tres setmanes que ha recuperat la plena mobilitat. El ministre de Finances i portaveu governamental, Eric Jover, ha explicat aquest dimarts que l’entrada de vehicles pel riu Runer va ser ahir un 2% superior al mateix dia de l’any passat. Mentrestant, pel cantó francès, el nombre de visitants, la primera quinzena de juny, ha augmentat un 59%respecte el mateix període del 2019.

Els càlculs oficials estableixen un increment del 59% de persones que han accedit al país pel Pas de la Casa la primera quinzena de juny respecte el mateix període de l’any passat

Segons diverses fonts consultades al Pas de la Casa, en el que va de mes no han arribat a la localitat fronterera menys de 50.000 vehicles, cotxes que s’han quedat al Pas. Si han continuat fins al centre del país, no han quedat reflectits en aquesta estadística. L'afluència és bastant constant. No ha decaigut amb el pas dels dies, com s’ha dit. Els comerços, tret d’algunes excepcions, en general estan tots contents. Els que basen la facturació en l’alcohol i el tabac asseguren que feia temps -més enllà de la pandèmia, és clar- que no facturaven tant. Els restaurants també treballen i els hotels a l'estiu no n'hi ha gaires d’oberts -ara mateix n’hi ha tres en funcionament- amb la qual cosa no suposa un gran daltabaix.

Per tant, pel cantó francès la satisfacció és important. Una altra cosa, és clar, que la gran injecció turística no arriba pel nord sinó pel sud. I això són figues d’un altre paner. Jover ha reconegut que les xifres respecte del cantó espanyol encara són poc significatives perquè tot just des de diumenge poden accedir al país els ciutadans de l’Estat veí del sud. En canvi, sí que ha recordat que pel Pas de la Casa, quan ja van poder arribar visitants des de l’1 de juny, “les dades són més sòlides” i indiquen que durant la primera quinzena d’aquest mes ha crescut un 27% el nombre de vehicles que han accedit al país pel Baladrà, que ha suposat un 59% més de visitants respecte el mateix termini de l’any passat.

El portaveu governamental ha admès que aquest increment de visitants es pot deure a les ganes acumulades d’arribar-se al Principat després de tants mesos de fronteres tancades o mobilitat limitada. Però també ha llançat un element d’optimisme en relació amb el fet que es tracti de l’efecte del turisme de proximitat que es preveu que vagi a l’alça arran de la pandèmia i que “és d’on ha de pouar” Andorra per refer-se després del cop que ha sofert el país pel coronavirus.

Comentaris (3)

Trending