​Andorra només podrà rebre turistes catalans per Pasqua… i això si hi ha equiparació

El Consell Interterritorial de Salut espanyol ha decidit aquest dimecres el tancament perimetral de les comunitats autònomes per Setmana Santa

La ministra espanyola de Sanitat, Carolina Darias durant la seva intervenció d'aquest dimecres.
La ministra espanyola de Sanitat, Carolina Darias durant la seva intervenció d'aquest dimecres. Altaveu

La ministra de Sanitat espanyola, Carolina Darias, ha anunciat aquest dimecres el tancament perimetral de les comunitats autònomes, tret de les Balears i les Canàries, pel pont de Sant Josep i la Setmana Santa. Això implica que Andorra només podrà rebre turistes catalans i encara. Falta que Catalunya accepti equiparar el Principat al seu territori i això encara no està clar. La Generalitat spodria dir-hi la seva aquest dijous. 

Darias ha explicat que "les mesures per Setmana Santa seran d'obligat compliment. El toc de queda nocturn serà a les 23.00 hores. Aquest és un acord de mínims. Les comunitats que vulguin podran fixar-lo més d'hora". Madrid ha votat en contra del tancament perimetral i Catalunya s'ha abstingut. En el cas de la comunitat madrilenya ja han dit que no acceptaran el tancament.

La ministra ha dit també que "la presidenta de la Comissió Europea ha anunciat que arribaran a Espanya unes 400.000 vacunes més de les pactades aquest mes de març" i l'objectiu "és arribar al 70% de població vacunada a finals o durant l'estiu". Aquest dijous es reuneix la ponència de vacunes  i dirà si canvia el parer amb el vaccí d'AstraZeneca. La Comissió de Salut Pública ho anunciarà a la tarda.

El Procicat ha de decidir aquest dijous si aixeca el confinament comarcal dilluns que ve o el següent, però no hi ha res clar sobre l’assimilació del Principat amb el territori català

La representació catalana a la reunió  ha lamentat la reducció a quatre persones de les reunions, segons han informat fonts del departament de Salut de la Generalitat.que defensava mantenir el límit actual de sis individus. La delegació ha lamentat que el govern espanyol “només vulgui actuar en època de vacances” i que ho faci “per frenar” les decisions de la Comunitat de Madrid. En canvi, sí s’ha mostrat favorable al manteniment del tancament perimetral autonòmic. Pel que fa a la reducció de les reunions a quatre individus, Catalunya defensava mantenir la xifra actual de sis persones amb l’argument que és el límit establert des de la segona onada i “ha funcionat”.

En aquest sentit, i aquí apareix l’afectació relativa a Andorra, el Procicat, l’organisme català que gestiona la crisi sanitària en el seu territori i les mesures que s’adopten al tomb d'aquesta crisi, podria anunciar aquest dijous quan es deixarà sense efecte el confinament comarcal per tal que sigui perimetral. És a dir, que es podrà circular per tot el territori català. Aquesta mesura entraria en vigor o bé el 15 de març, és a dir dilluns que ve, o bé el dia 22 de març, que seria el següent dilluns. Aquí cal veure quina decisió s’adopta respecte d’Andorra. I per Nadal no es va acordar l’equiparació del Principat amb el territori català.

Finalment, i pel que fa a la vacuna d’AstraZeneca, el Departament de Salut ha defensat “un cop més” la necessitat de treure el topall a 55 anys del vaccí. Darias ha afirmat que aquest extrem no és cap novetat respecte al full de ruta pactat inicialment a la Comissió de Salut Pública, on hi ha representació de totes les administracions. La titular de la cartera sanitària ha subratllat que l’estudi que la farmacèutica duu a terme als EUA encara no ha acabat, però ha admès que hi ha evidència científica que indica que el vaccí és segur. En tot cas, però, ha advertit que el govern farà el que el comitè d’experts de la Comissió de Vacunes indiqui.

Comentaris (3)

Trending