Treballadors de pistes d’esquí reclamen més elements de seguretat en els equips 

La visibilitat al Pas de la Casa durant la matinada i matí de diumenge va ser pràcticament nul·la

Una moto de neu d'un model similar a la que conduïa el malaurat canoner.
Una moto de neu d'un model similar a la que conduïa el malaurat canoner.
L’accident mortal que va patir un canoner de Saetde al Pas de la Casa la matinada de diumenge encara porta cua. La policia encara està elaborant el pertinent informe sobre les causes que van portar el treballador de pistes a accidentar-se amb la moto de neu mentre, segons la pròpia empresa, feia una roda de control de les instal·lacions. La visibilitat era molt paupèrrima. A menys d’un metre de distància ja no s’hi veia res. Als companys del finat i altres professionals del sector els cou no haver pogut trobar el seu col·lega abans i reclamen, segons diverses fonts, que s’incorporin més elements de seguretat als equips de treball.

Així, segons les consultes fetes, els professionals de les pistes voldrien que elements com el GPS s’incorporessin en totes les maquines i ginys que s’han d’usar. La moto de neu accidentada no portava aquesta tecnologia. També cal veure si duia altres elements que haurien permès, potser, facilitar i agilitar la recerca. En tot cas, el fatal desenllaç, segons que han tornat a confirmar aquest dilluns les fonts consultades, no es va deure pas a la hipotèrmia que el cos va experimentar per les moltes hores de contacte amb la neu sinó producte de les greus lesions traumàtiques internes que presentava la víctima.

Però això no deixa que els treballadors de pistes reclamen que el malaurat accident no es deixi passar en va i més enllà de la determinació de les responsabilitats escaients, serveixi de detonador per revisar els protocols d’actuació -tant en matèria laboral estricta (en altres èpoques, la mateixa feina que estava fent el finat en lloc de realitzar-la amb moto l’hauria fet amb retrac, una màquina que dota de més seguretat l’operar) com en cas d’haver-se d’activar una recerca- i que s’imposi de manera obligatòria la utilització en tots els casos de GPS, rotatius, senyals acústics, Recco i totes les tecnologies escaients i actualment a l’abast per minimitzar riscos, d’entrada, i facilitar recerques, després.

L’accident d’aquest diumenge ha commocionat i molt el món de l’esquí al Principat, entre el qual el malaurat canoner era molt conegut i apreciat. Des de l’àmbit familiar, segons les fonts consultades, no s’impulsarà cap mena d’acte de record ni res semblant. Ni vetlla ni funeral ni celebració de comiat. Incineració del fèretre i intentar superar el dol com es pugui. Des de Saetde, on la mort del treballador i company ha afectat molt (també a Ensisa, on havia passat molts anys l’accidentat) s’està a l’espera de la recepció de l’informe policial.

 

Comentaris (4)

Trending