Els vols entre la Seu i Madrid tenen el primer any garantit i encaren ja un segon exercici

El Govern fa “una bona valoració general” del primer mes i mig d’activitat, en què l’ocupació mitjana actual ha estat del 68% amb un total de 1.089 passatgers, i planteja una connexió intersetmanal a partir de la primavera i avaluar enllaços amb París i Lisboa

L'avió del vol inaugural.
L'avió del vol inaugural. SFGA

Si l’ocupació mitjana que han tingut fins ara els vols entre els aeroports de la Seu i Madrid es manté, “a mitjan de juny la ruta estaria garantida”. Seria sostenible. És a dir, seria segur que els enllaços perduraran durant tot l’any i, a més, ja es començarà a plantejar un segon any d’operativa molt probablement amb la mateixa Air Nostrum. En les setze jornades d’enllaços que s’han fet fins ara, els vols han sumat 1.089 passatgers, el que representa un 68% d’ocupació de cadascuna de les connexions, amb 34 passatges de mitjana.

El Govern fa “una bona valoració general” del primer mes i mig de funcionament de la ruta. El ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, i el secretari d’Estat d’Economia, Èric Bartolomé, han presentat els primers indicadors del vol operat per la companyia regional d’Iberia, que va posar-se en marxa el 17 de desembre i que vola els divendres i els diumenges. Gallardo ha anunciat que s’està estudiant fer alguna connexió intersetmanal, previsiblement el dimarts o el dijous, i que s’està estudiant la demanda potencial per poder fer enllaços amb París o Lisboa a partir del proper hivern.

Gallardo ha repetit en diferents ocasions que hi ha “satisfacció” i estem “contents”. I ha remarcat que excepte en un dels vols, que hi va haver “una mala interpretació” sobre “les dades sanitàries exigibles”, totes les connexions han funcionat a la perfecció i sense incidències. I sempre dins els horaris i els temps estipulats. Malgrat que de detalls sobre el perfil dels usuaris no n’hi ha gaires, està clar que es tracta de “gent que ve a esquiar o ve per oci al país”. Però això no sobta.

SOSTENIBILITAT ECONÒMICA

El ministre ha explicat que si es mantenen les xifres -i les previsions, que ja contemplen una baixada d’ocupació una vegada acabada la temporada de neu-, al juny la companyia ja haurà arribat “a l’equilibri econòmic, a la solvència econòmica” i, per tant, la ruta “ja és sostenible” i estarà garantida tot l’any. A partir de llavors, “entra el mecanisme de la compensació”. Això és, que s’anirà descomptant respecte dels 630.000 euros que hauria d’aportar l’Estat. És a dir, aquesta xifra serà menor segur.

Jordi Gallardo i Èric Bartolomé han presentat les dades.
Jordi Gallardo i Èric Bartolomé han presentat les dades. Toni Solanelles

L’acord amb Air Nostrum permet reeditar un segon any de vols sense haver de convocar un nou concurs però sí establint un nou contracte modificant alguns conceptes, tal i com ha explicat Gallardo. Tan bon punt s’assoleixi la sostenibilitat es començarà a negociar el programa per al 2023, en què es podrà mantenir la injecció econòmica directa per part de l’Estat. En canvi, ho ha recordat el ministre, “un tercer any no pot ser”. Per tant, en vista al 2024 caldrà convocar un nou concurs i, segurament, canviar la modalitat del suport a la concessionària. La injecció directa el permet ara la UE davant la crisi de la Covid.

El titular de Presidència i Economia ha explicat que s’espera a l’estiu recuperar els índexs d’ocupació de l’hivern, però hi ha més dubtes sobre la tardor. Per compensar la davallada de passatgers a la primavera, s’està analitzant amb els sectors econòmics la viabilitat de fer una una connexió intersetmanal encarada a professionals del sector financer i les consultories econòmiques, més enllà d’executius d’activitats de muntanya.

PARÍS I LISBOA

El secretari d’Estat d’Economia també ha explicat que conjuntament amb l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) s’està analitzant “el potencial de demanda i el cost” que tindrien fer enllaços amb altres destinacions com ara París i Lisboa, sense descartar altres indrets que resulten tan atractius com Palma de Mallorca. La voluntat, també remarcada per Gallardo, seria tenir la situació clara tan aviat com es pugui i mirar de convocar un concurs gairebé idèntic amb el que es va fer amb Madrid i, per poc que es pugui, els vols poguessin començar a operar l’hivern que ve.

Documents

Comentaris (1)

Trending