“La moratòria serà bona si serveix per evitar l’especulació, però no per aturar-ho tot”

L’APBI defensa la bona praxi i el compromís amb el país de la majoria de propietaris de terrenys i demana que el gravamen del futur tribut sigui superior al 10%

L'APBI defensa la moratòria si respon a un combat real de l'especulació.
L'APBI defensa la moratòria si respon a un combat real de l'especulació. apbi

“La moratòria és bona si serveix per garantir el temps que calgui per a la correcció o creació dels mecanismes eficaços per evitar l’especulació, no simplement per aturar-ho tot sense més.” La valoració és de la junta directiva de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), que defensen la bona praxi de la immensa majoria de propietaris de terrenys i el compromís amb el país dels mateixos. Més encara, creuen que per evitar “aquesta pràctica indesitjable” anomenada especulació el tribut que es projecta hauria de ser superior al 10%.

Demanada per la moratòria anunciada aquest dilluns pel Govern i que prendrà efecte en pocs dies, la junta de l’APBI considera que “el Govern, amb la informació de què disposa, ha considerat que la inversió estrangera immobiliària és un dels elements que impacta de forma més negativa en el sector immobiliari” i, per tant, ha cregut escaient aturar els processos per redefinir algunes eines. “Caldria diferenciar clarament si estem davant d’inversió estrangera immobiliària especulativa, és a dir, comprar per tornar a vendre en un termini curt, o, per contra, inversió estrangera que com a mesura de compromís amb la instal·lació real a Andorra adquireix un habitatge”.

“Volem remarcar que els propietaris no som especuladors. La inversió per adquirir un immoble és molt quantiosa, i el seu rendiment, molt baix, que són paràmetres molt lluny de qualsevol moviment especulatiu”

Els propietaris de béns immobles asseguren que “està clar que en el primer cas, l’especulació, és quelcom que és negatiu a tots els nivells, contrària als interessos del país i diametralment oposada a l’essència de la inversió estrangera”. Però “no creiem per tant que hagi cap andorrà, nacional o resident, que no tingui una visió negativa de d’especulació derivada de la inversió estrangera”. Per tant, “qualsevol mesura orientada a corregir aquesta indesitjable pràctica serà ben rebuda”.

Partint d’aquesta base, “la moratòria és bona si serveix per garantir el temps  que calgui per a la correcció o creació dels mecanismes eficaços per evitar l’especulació, no simplement aturar-ho tot sense més”. Ara bé, “volem remarcar que els propietaris no som especuladors. La inversió per adquirir un immoble és molt quantiosa, i el seu rendiment, molt baix, que són paràmetres molt lluny de qualsevol moviment especulatiu”.

Xavier Espot i Conxita Marsol durant la compareixença.

Relacionat

Moratòria exprés de la inversió estrangera immobiliària fins a poder-la taxar amb un 10% com a mínim

Sobre aquest aspecte, l’APBI indica que la gran majoria de propietaris que han venut els seus immobles, “ho han fet després de tenir-los en propietat durant un nombre significatiu d’anys, i forçats per el baix retorn i la dificultat de la gestió derivada fonamentalment de la poca seguretat jurídica i la intervenció del mercat per part de Govern”. Alhora, els propietaris es fan dues preguntes que consideren que l’administració hauria de saber respondre de manera ràpida i prioritària: “Quin model de país volem per una banda, i per l’altra, quants habitants pot suportar Andorra al seu territori.”

TAXA

Quant al tribut que es planteja, que la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, va situar al tomb del 10%, l’APBI remarca que el gravamen és “el que el Govern ha pensat que resultava més eficient i eficaç per poder reduir la especulació derivada de la inversió estrangera immobiliària”. En aquest sentit, els propietaris indiquen que “està clar que aquesta mesura té un efecte directe. Però lògicament, podria resultar més eficaç si és combinés amb d’altres mesures”. Finalment, i quan el tipus estrictament, l’APBI entén que “el 10% respon a voler homologar-ho amb la resta de gravàmens i tributs més alts, però suposo que resultaria més dissuasiu el seu efecte sí el percentatge fos més alt”.

Comentaris (7)

Trending