El COEX es marca “el repte” de mantenir obert a l’hivern el coll d’Ordino

Les obres per donar seguretat a la zona de Soldeu on l’any passat va baixar una allau fins ara desconeguda i s’entén que garantirà que no hi hagi cap ensurt durant la temporada

Comentaris

El personal del COEX, preparat per a l'hivern.
El personal del COEX, preparat per a l'hivern. B. N.

Govern vol mantenir enguany el coll d’Ordino obert durant l’hivern. Almenys durant bona part de la temporada. És un dels reptes que, segons ha explicat el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, es marca el servei de conservació i explotació de carreteres (COEX). El departament compta amb un total de 30 persones i més de 30 màquines. A banda, també s’han fet actuacions per garantir la seguretat a la nova allau que va baixar l’any passat a Soldeu.

El ministre ha volgut “agrair i reconèixer” la tasca que fa el servei, tot advertint que “és essencial”. De fet, el gran exemple és aquest mateix matí, amb la xarxa viària “neta” després de la nevada del dilluns. La primera forta i d’abast nacional d’una temporada on el COEX es marca un repte d’elevada complexitat: mantenir obert el coll d’Ordino.

Cal recordar que aquesta carretera es tancava des de fa anys entre desembre i abril. Enguany, es considera que les millores efectuades els darrers temps permeten no fer-ho. Ara bé, també caldrà una tasca important perquè això sigui possible. “És un dels reptes que tenim sobre la taula”, ha comentat Filloy.

La realització de diversos treballs permet l'obertura de la carretera. S'ha refet la calçada en els llocs que estava en mal estat; s'han refet els murs de maçoneria malmesos i s'ha millorat la seguretat, mitjançant elements de barrera mixta fusta-metall, així com la senyalització definitiva horitzontal i vertical o la neteja i desbrossament de la vegetació. També es fan drenatges, sosteniment i contenció de talussos,i prevenció de despreniment de blocs rocosos i d’allaus. Un altre punt sobre el qual s’estarà vigilant és Soldeu, arran de la nova allau que va baixar l’any passat. El ministre ha explicat que ja s’han acabat les tasques “per donar seguretat a la zona” al llarg de tota la temporada.

La campanya d’hivern s’inicia tradicionalment l’1 de novembre i s’allarga fins al 30 d’abril –fins al 31 de maig als sectors nord i orient–. En aquestes primeres setmanes, el nivell de nevades ha estat l’habitual per aquesta època de l’any –uns 50-80cm–. Hi ha hagut 14 fases grogues, quatre d’elles per sota els 1.200 metres. El Pla de viabilitat hivernal recull els diferents nivells de servei exigits per cada via, així com els mitjans disponibles per dur a terme aquest servei. El document té en compte especialment el triangle viari que conformen Encamp, la Massana i Andorra la Vella, on es concentra la gran part del trànsit en dies laborals.

En aquest sentit, Filloy ha exposat que el COEX treballa amb torns per cobrir les 24 hores del dia: actualment té set maquinistes fixes, 23 maquinistes interins i vuit mecànics de guàrdia. Pel que fa al parc mòbil, disposa de 32 màquines –i tres en retén–, 21 camions amb saladora i pala, quatre saladores i set  turbines. “Aquest any utilitzarem un nou sistema de seguiment de flotes i consums per tal de millorar l’eficiència dels dispositius”. Ha destacat també que es potenciarà especialment l’ús de salmorra, una mescla de sal i aigua, per desfer el gel de les voravies, un fet que permet reduir per cinc el consum de sal.

El Govern adquireix la sal per al COEX sempre en forma sòlida. La salmorra és fabricada a les pròpies instal·lacions del COEX mitjançant la dissolució de sal en aigua, en proporcions predefinides i acuradament controlades, mitjançant unes màquines específiques per a aquesta funció. Des d'aquest departament s'especifica que la sal que es destina a garantir la viabilitat hivernal a Andorra és proporcionada i justificada, ateses la morfologia de país d’alta muntanya, amb característiques específiques molt singulars.

 

Comentaris (8)

Trending