Suspès ‘sine die’ el vol que havia de portar 350 temporers cap a l’Argentina

Les restriccions imposades per les autoritats del país sud-americà impedeixen ara per ara que puguin sortir els treballadors que han finalitzat la temporada al Principat

-
-
Ara per ara, el vol que finalment estava previst que s’enlairés o bé diumenge 5 d'abril o bé l'endemà a les 7 del matí com a molt tardar des de Tolosa fins a París i d’allí fins a Buenos Aires no sortirà. Els 350 temporers que hi havien de viatjar continuaran doncs, atrapats al Principat, mentre les autoritats andorranes, que ja són conscients del problema, i Ski Andorra, que continua buscant vies per intentar treure els treballadors cap al seu país, miren de buscar solucions alternatives.

Les restriccions imposades pels governants del país sud-americà són el principal escull insalvable ara per ara per Andorra. La idea inicial era que diumenge a la nit o dilluns al matí sortissin tres avions ‘petits’ des de Tolosa cap a París amb els 350 temporers degudament repartits. Els autocars que havien de portar els temporers des d'Andorra a Tolosa ja estaven contractats. Una vegada a París, s’ompliria un avió d’Air France amb capacitat per gairebé 500 passatgers però que es deixa en només 350 places per qüestions de seguretat sanitària. De moment, però, el procés segueix encallat. Suspès.

Ski Andorra ja s’havia encarregat de muntar la logística entre els treballadors i de tenir seleccionades les persones que havien d’omplir el vol. De fet, són moltes més les que estan disposades a retornar al seu país però, per ara, serà impossible. Ni tan sols donant garanties sanitàries. De fet, algunes fonts han assegurat que des de les estacions s’estava treballant amb la possibilitat de fer testos sanitaris per poder garantir que cap dels passatgers estava malalt. Per ara, però, és impossible. Ha estat Ski Andorra, que manté els diners desemborsats pels temporers com a reserva, qui ha comunicat la situació als interessats.

Públicament, la situació l'ha comunicat el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, que ha explicat que l'executiu continua fent esforços per mirar d'aconseguir que es noliegi un vol que sobretot Ski Andorra tenia coll avall que seria possible. Jover ha estat molt prudent en parlar del futur i no s'ha mullat en res. Ni tan sols no ha pogut precisar si el Govern està fent les gestions necessàries per tal que els temporers argentins atrapats a Andorra es puguin acollir als ajuts promoguts per l'Argentina, justament, per aquells nacionals d'aquell país que s'han quedat lluny de casa per culpa del coronavirus.

De fet, mai no s'havia assegurat que seria possible el vol cap a Buenos Aires. L'Argentina mai no havia garantit aquesta situació. Tampoc Air France. França, és cert, tenia previst volar cap al país andí a recollir francesos que hi han quedat atrapats. Es volia aprofitar aquesta situació per, en el viatge d'anada, 'col·locar-hi' els temporers a Andorra. A la companyia gala li podia anar bé. Es treia uns calerons (uns 240.000 euros per noliejar el vol d'anada). Però Air France mai no hauria assegurat, segons les fonts, que es podria traslladar aquests temporers. Això era una qüestió que havien de dirimir les autoritats andorranes amb les argentines. D'aquí la carta formal enviada pel cap de Govern, Xavier Espot, al seu homòleg argentí, Alberto Fernández.El problema principal és que, tot i que el govern argentí ha obert l’aixeta del retorn dels seus nacionals atrapats a l’estranger arran de l’esclat de la crisi del coronavirus, aquest es farà a compte gotes. Molt a poc a poc. Es volen regular molt les arribades per garantir que les autoritats sanitàries poden controlar que tots els qui retornin compleixin la quarantena obligatòria. 

I pel que fa als qui han d’arribar via aèria, tot just es preveuen dos vols diaris i unes 700 persones. I, obligatòriament, a l’aeroport d’Ezeiza, a Buenos Aires. I cal tenir present que, d’argentins atrapats, n’hi ha a moltes parts del món. Per tant, la cosa va per llarg. A més, tota operació haurà de ser autoritzada pel ministeri de Sanitat, que valorarà especialment la situació de l’epidèmia als llocs d’origen del vol. I, en aquest punt, no ajuda el fet que tant Espanya com França, les dues opcions de sortida pels temporers que estan a Andorra estiguin al rànquing dels països amb més extensió de la Covid-19.

Durant la seva compareixença, Eric Jover també ha estat qüestionat per si es preveu alguna mena d'ajut o de suport per als temporers de la resta de nacionalitats que també hi ha al país, més enllà dels argentins i especialment, els nacionals o residents. El ministre portaveu, però, ha insistit amb el de sempre, que més enllà d'avaluar, en el cas dels temporers del país, si els termes dels contractes han estat els correctes i adequats a la legislació vigent, poca més hi ha a fer.

Comentaris (10)

Trending