Suspès el judici contra l’exdirector de la presó per suposadament revelar secrets

La defensa del comandament penitenciari sol·licita l’anul·lació de tot un seguit de proves en considerar que s’han incorporat a la causa de manera anòmala i la fiscalia i el Tribunal de Corts es donen temps

-
-
La recent sentència del Tribunal Constitucional (TC) que delimita molt clarament com i de quina manera es poden incorporar (o no es poden) elements de prova d’una causa a una altra, especialment, quan es tracta d’escoltes telefòniques o altres qüestions lligades a drets fonamentals, està causant estralls. L’últim, la suspensió decretada aquest migdia del judici contra un exdirector de la presó acusat de revelació de secrets. La defensa del processat ha sol·licitat l’anul·lació de tot un seguit de proves al·legant la referida resolució del TC i el Tribunal de Corts ha suspès la vista fins al setembre per poder estudiar millor la petició i perquè el ministeri fiscal hi pugui dir també la seva amb plenes garanties.

La fiscalia sol·licita dos anys d’inhabilitació per a l'exdirector penitenciari, que va ser destituït com a director del centre penitenciari justament per aquest cas. Si s’acabés condemnant l’actual oficial de la presó quedaria suspès de sou i feina durant dos anys però després es podria reincorporar al servei. La defensa demana l’absolució del processat en considerar que no hi ha res de cert en l’acusació que se li fa, i que no és una altra que haver alertat suposadament un antic reclús que se l’estava investigant per uns fets diferents als que inicialment el van portar a la presó. Rere de tot plegat hi ha el ciutadà ucraïnès Denys Pashchenko i un exbancari urgellenc que havia estat empleat al Principat.

En l’origen del cas s’hi troben el ciutadà ucraïnès Denys Pashchenko i un exbancari urgellenc, que van estar els dos internats a la Comella i van ser acusats de xantatge a bancs

Aquests dos darrers van coincidir en el temps internats a la presó per qüestions diferents. Allí, suposadament s’haurien fet amics i el segon hauria, sempre presumptament, facilitat informació que el primer hauria usat per fer xantatge a diverses entitats bancàries del país. Els fets d’origen es remunten ben bé a sis anys enrere. Alguns dels bancs afectats van acabar denunciant la situació i es va obrir una investigació. En el marc de la instrucció es va fer unes peticions a la direcció de la presó que llavors ocupava el processat. Amb posterioritat, l’ara oficial penitenciari va reunir-se amb l'exbancari, ja fora de la presó, i de les converses recuperades en el marc de la causa de xantatge es va concloure que el penitenciari hauria avisat l’exbancari que estava sent investigat.

I és aquesta presumpta facilitació d’informació la que porta ara el comandament penitenciari a la banqueta dels acusats. La defensa, però, té clar que no té res a veure el relat de la fiscalia amb el que va succeir. I, a més a més, en l’inici de la vista, aquest matí, ha denunciat la incorporació anòmala de tot un seguit d’elements de prova a la causa. Fonamentalment ha demanat la retirada de totes aquelles escoltes o documentals -algunes fins i tot derivades de processos oberts a Espanya- atès que no van ser demanades en el marc del cas que es jutja. Alhora, s’ha recordat també que les punxades telefòniques només són legals quan es tracta de delictes majors però en cap cas per delictes menors com el que afecta l’exdirector de la presó.

Davant de la petició de la defensa del processat, la fiscalia ha sol·licitat la suspensió de la vista per poder donar una resposta ben donada. Entre altres s’haurà de decidir si, formalment, cal retirar de la causa tots els elements que ha denunciat la defensa i veure llavors amb quins suports acusatoris compta la instrucció. El Tribunal de Corts ha fet una petita deliberació i ha acordat deixar el judici per al 12 de setembre. I des d’ara fins llavors aclarir com s’ha de procedir.

Comentaris

Trending