Tres fardistes empresonats i set detinguts més en dues operacions anti contraban

La primera de les actuacions, que va comportar l’arrest dels ara interns a la Comella i de tres persones més, feia temps que estava judicialitzada; el segon cas es va activar arran d’un control al Pas de la Casa

Una part del producte comissat al Pas de la Casa en la segona de les intervencions.
Una part del producte comissat al Pas de la Casa en la segona de les intervencions. POLICIA / DUANERS

Tres contrabandistes, dos d’ells germans espanyols, van ingressar dijous a la nit al centre penitenciari després que el grup d’antifrau de la policia fes esclatar dimarts al matí una operació judicialitzada contra el tràfic il·lícit de tabac. En aquesta actuació es van detenir fins a sis persones. Quatre més van ser arrestades entre dijous i divendres arran d’un control duaner al Pas de la Casa. En els dos casos rere de l’actuació policial hi hauria una presumpta compravenda excessiva de tabac.

La primera actuació va ser la que va portar els agents policials d’antifrau, sota tutela judicial, a fer esclatar la denominada ‘Operació Terra’. Segons diverses fonts, feia temps que s’estava investigant un cas que com que resta encara parcialment en secret no ha transcendit del tot sobre que versa. El que està clar és que els arrestats vinculats a un establiment d’Andorra la Vella van quedar en llibertat hores després de les detencions, tot i ser processats, i en canvi 48 hores després la batlle que instrueix la causa va enviar a la presó tres suposats contrabandistes que farien habitualment acopi de mercaderia. Integrarien una xarxa de fardistes de l'Alt Urgell, habituals de la introducció de tabac al país veí del sud a través de la muntanya.

De fet, l’operació es va fer esclatar dimarts perquè aparentment una part de la investigació es basa en escoltes telefòniques i els investigadors policials haurien pogut determinar que aquell dia pujaven al Principat dos dels tres empresonats, que haurien vingut a tancar alguna operació de compravenda. Feia temps que seguien els homes a través de lestabliment del centre històric de la capital. En total es van detenir sis persones (dues dones residents de 32 i 76 anys, dos homes residents de 46 i 58 anys, i dos homes no residents de 53 i 61 anys), com a presumptes autors dels delictes contra l’ordre socioeconòmic i l’ordre públic. Es van dur a terme escorcolls en alguns establiments.

Control ‘rutinari’ a la duana juxtaposada 

Quan encara no s’havia tancat del tot aquesta operació a nivell policial -segons les fonts hi ha una part del cas que continua activa i sota secret de sumari-, dijous a la tarda van ser aturats en un control especialistes en antifrau dels duaners a la frontera juxtaposada del Pas de la Casa dos homes no residents de 27 i 41 anys. Dos contrabandistes residents a França cadascun amb circulant amb un cotxe matriculat a l’Estat veí del nord i als quals, de forma global, se’ls van comissar 4.350 paquets de tabac, 14,45 quilos de tabac de picadura i 4 quilos de tabac de pipa d’aigua, per un valor total de 15.916 euros).

Els investigadors van ampliar la recerca en relació amb la detenció dels contrabandistes i l’endemà, després de lligar caps, es van anar a detenir una dona i un home, tots dos responsables d’establiments comercials del Pas de la Casa. En un cas es va arrestar una dona de 59 anys gerent d’un local i, en l’altre, es va apressar l’encarregat d’un altre local, en aquest cas de 49 anys. En el dos casos estaven acusats d’un delicte contra l’ordre socioeconòmic per presumptament haver venut més tabac del teòricament permès.

Quan van ser posats a disposició judicial, tots quatre van quedar en llibertat però amb càrrecs. Als dos contrabandistes se’ls va sotmetre a un judici ràpid i per via de l’ordenança penal van ser condemnats i expulsats del país. En el cas dels venedors, van ser processats i ara la investigació, si escau, haurà de continuar.

Comentaris (7)

Trending