Por a una nova torrentada

(AMB VÍDEOS) Els veïns de l’edifici del Prat de la Solana lamenten que, quan falten poques hores per a una nova jornada amb risc de pluges, Govern no ha actuat a la zona que es va inundar i denuncien que se’ls ha fet tornar a uns pisos, ara per ara, inhabitables

Els desperfectes de la riuada a Erts

Entre la indignació i la por. Sobretot, por. Així viuen els veïns més afectats per la torrentada que va colpejar dissabte l’edifici del Prat de la Solana, entre la Massana i Erts. Se senten abandonats pel Govern. Deixats a la seva sort. Posen en relleu que els seus pisos no estan habitables -de fet algun ha decidit continuar fora- i, especialment, reclamen celeritat en les actuacions que siguin necessàries per garantir que la situació no es repeteix. Més quan falten poques hores per a una jornada novament amb avís per possibilitat de fortes tempestes.

Un d’ells és el David Ribolleda, que tot just feia uns mesos que havia començat a viure al pis 7 de la planta baixa. I dissabte ho va passar molt malament. Pels vidres del seu menjador i la seva habitació va veure com en poca estona l’aigua inundava la seva terrassa. Fins a un metre d’alçada. En certa forma, la sort va ser que les finestres de l’escala que baixen cap al pàrquing van cedir. La sensació és que aquest fet, sí, va inundar dues plantes del soterrani, però va reduir la pressió que amenaçava el seu habitatge.

https://www.youtube.com/embed/yU98NzlJgx0

El panorama actual, però, continua sent desolador. El que era la seva terrassa és ara un munt de residus. I a sota, aigua estancada. I, per ara, ningú actua. “Estat tot empantanegat, hi ha aigua i s’està filtrant per les parets. Obres la porta de casa i fa una pudor de podrit”, explica. Així ho ha pogut comprovar l’equip d’Altaveu que s’ha desplaçat in situ a l’edifici. I, malgrat això, li han vingut a dir que ja no se li cobreix cap estada a hotel o alternativa. “Al pis tenim un 56% d’humitat; el meu metge em diu que per a la meva salut seria millor dormir a fora a un sac”, afirma. Assegura que “ara mateix, això és inhabitable”.

De fet, així ho asseguren també el seu veí, el Gabriel. Ell ha optat per continuar a casa del germà, també a l’espera que algú li doni una possible solució. “Ara no es pot viure aquí”, manifesta, a la vegada que recorda els minuts d’angoixa viscuts dissabte. “Vam estar molt espantats”, comenta.

Still 02

La incomoditat del pis no és, però, la gran preocupació. Inquieta encara més el temor que tot es pugui repetir. Més quan la sensació és que qui ho pot evitar no actua amb la celeritat que seria necessària. “Govern diu que ara estudiaran el torrent i després miraran què fer”, lamenta. I això, recorda, poques hores abans d’un nou dia de pluges. Per aquest dimecres, cal recordar, s’ha tornat a activar l’avís groc davant el risc de precipitacions intenses al país tant al matí com a la tarda. “Què haig d’esperar? Que em torni a caure la muntanya a sobre?”, es demana.

https://www.youtube.com/embed/l6b6awyryn0

El Gabriel té la mateixa sensació. “Si plou de nou, estarem a les mateixes”, alerta. O pitjor, com apunta un tercer veí, tot ensenyant que el canal per on va acabar passant l’aigua ara té molts més sediments que uns dies enrere. És a dir, més risc que si cau una nova tempesta l’aigua es pugui colar als pisos de la planta baixa de l’immoble.

Per al David, l’actuació de Govern hauria de ser immediata. Tant pel que fa a ajudar a enretirar tot el material, aigua estancada inclosa, que ara ocupa la seva terrassa i la del seu veí com per netejar el torrent i evitar així el perill. “Si ja has tingut la desgràcia, què has d’estudiar? Ja saps que ha passat i que pot tornar a passar si no fas res”, argumenta. Per això, no dubta a l’hora d’afirmar que “estem deixats de la mà de Déu”.

Comentaris (3)

Trending