La policia alerta d’intents d’estafes quan es mira de llogar pisos per Internet

La temptativa de frau es produeix tant amb pisos que existeixen realment com amb d’altres que són inventats, a Andorra i a fora del Principat

Reproducció d'un dels mails presumptament estafadors.
Reproducció d'un dels mails presumptament estafadors. ARXIU

La policia alerta que els darrers dies s’han incrementat les temptatives d’estafa per part de xarxes especialitzades en defraudar aquelles persones que miren de fer operacions a través d’Internet. En aquest cas, es tracta de l’intent de llogar pisos, que tot sovint ni tan sols existeixen.

L’estafa no només afecta el Principat, és global, però sí que és cert que ciutadans del país s’hi han trobat i que en alguns portals hi ha anuncis d’habitatges suposadament localitzats a Andorra. Els estafadors tot sovint es fan passar per empreses del sector reconegudes (com Airbnb) per mirar de fer caure en la trampa interessats en lloguer habitatges. La policia assegura haver rebut els darrers dies diverses denúncies relacionades amb estafes a l’hora de llogar habitatges a través d’internet. L’estafa es produeix tant amb pisos que existeixen realment com amb d’altres que són inventats, a Andorra i a fora del Principat.

Els estafadors tot sovint es fan passar per empreses del sector reconegudes (com Airbnb) per mirar de fer caure en la trampa interessats en lloguer habitatges

El ‘modus operandi’ seguit és el següent: l'habitatge s'anuncia a alguna de les plataformes especialitzades en venda/lloguer de pisos i l’interessat s’hi posa en contacte. El llogater, enlloc de seguir conversant a través de la plataforma, contacta l’interessat per correu electrònic. En el missatge acostumen a explicar que viuen lluny i que per tal de veure el pis s’ha d’avançar un mes de lloguer i un altre de fiança. D’altres proposen pagar sis mesos de lloguer per aconseguir un descompte.

Si l’interessat continua amb la conversa, els estafadors utilitzen dues fórmules: la primera consisteix en enviar un enllaç per fer el pagament que simula ser també d’una plataforma especialitzada en lloguers, però que és en realitat un web fals on s’executa l’estafa. En la segona, se sol·licita una transferència a través d'alguna empresa especialitzada en enviament de diners o es facilita un IBAN d’una persona que farà de ‘mula’.

En els dos casos, s’assegura que un cop es rebin els diners, s’enviarà la clau de l’immoble, però després segueixen demanant més diners amb altres excuses (assegurança, tràmits, comissions...) fins que deixen de respondre els missatges i desapareixen.

Etiquetes

Comentaris

Trending