Els investigadors consideren que l’estafa piramidal hauria defraudat més de tres milions d’euros

La detinguda en la denominada ‘Operació Top’ haurà d’aportar en les properes hores una fiança de mig milió d’euros per eludir la presó i poder continuar en arrest domiciliari

La detinguda en una de les moltes imatges promocionals que facilitava a les xarxes.
La detinguda en una de les moltes imatges promocionals que facilitava a les xarxes. ARXIU

Els investigadors consideren que l’estafa piramidal suposadament comesa per la fundadora i administradora única d’una societat d’inversió estrangera oberta al Principat el 2018 -To The Top- podria afectar centenars de persones, sobretot de França i Bèlgica, i hauria pogut defraudar més de tres milions d’euros. Catherina Techer està en arrest domiciliari i control monitorat des d’aquesta passada nit i haurà d’aportar les properes hores una fiança de mig milió d’euros si vol eludir l’ingrés a la presó.

La investigació va iniciar-se al gener arran d’una de les poques denúncies que hi ha d’afectats del país. Des de llavors, l’operació, que s’ha batejat amb el nom de ‘Top’, hauria estat judicialitzada i s’han anat fent indagacions fins que aquest dimecres es va arrestar qui és, com a mínim, la cap visible d’una estructura presumptament piramidal i que té com a reclam, a banda de suculents beneficis econòmics, la possibilitat de guanyar extraordinaris viatges. De fet, un dels objectes socials de l’empresa radicada al Principat és el d’agència de viatges, més enllà de gestora de patrimonis o d’empreses.

La capacitat d'oratòria és una de les grans virtuts de la processada.

Relacionat

Desmuntada una suposada estafa piramidal internacional que operava des d’Andorra

Techer es passava més dies fora d’Andorra que no pas al país, i tenia una important xarxa de màrqueting muntada, especialment a través de les xarxes virtuals. De fet, la inversió que havia de permetre somniar a aquelles persones que recol·lectava per a la seva causa també era a través de monedes virtuals, el sistema ‘token’. Com més s’invertia, més amunt s’estava en l’estructura d’un suposat club de viatgers. De fet, aquells que superaven un cert nivell d’implicació en l’entramat eren recompensats amb una targeta de dèbit de la qual podien disposar diàriament de 600 euros. Hi havia un petit inconvenient: la detinguda mai no facilitava el pin als suposats beneficiaris.

Quan van començar a vèncer les dates a partir de les quals els inversors havien de començar a rebre pagaments, la situació va anar degenerant, fins que la policia va rebre algunes denúncies d’afectats del Principat i arran d’això es va destapar tot el muntatge

La processada hauria arribat al Principat arran de l’obertura de la societat, i després que hagués protagonitzat un cas similar amb societats llavors establertes al Regne Unit. Quan van començar a vèncer les dates a partir de les quals els inversors havien de començar a rebre pagaments, la situació va anar degenerant, fins que la policia va rebre algunes denúncies d’afectats del Principat i arran d’això es va destapar tot el muntatge que tenia Catherine Techer. Fa alguns setmanes que la Batllia va autoritzar la detenció de la dona, un pas que es va dur a terme dimecres.

Una vegada arrestada la titular de la societat ‘To The Top’, que té com a mínim el suport d’un despatx d’assessorament legal i fiscal al darrere -igual com té una societat intermediària a Bèlgica, per exemple-, es va procedir a registrar, segons que ha informat la policia aquest migdia, el domicili particular de la dona (a la parròquia de la Massana) i la seu social de l’empresa, que es troba a Andorra la Vella. Arran d’aquests escorcolls s’han comissat “un vehicle d’alta gamma, diversa documentació i aparells electrònics”, entre els quals diversos ordinadors.

L’anàlisi de tot el material intervingut més el fet que hagi transcendit la detenció de Techer fa pensar als investigadors -policials i judicials- que permetrà obtenir més informació per aclarir els fets i, si escau, incriminar encara més la processada, més enllà que hi puguin haver terceres persones implicades en tot l’entramat. De moment, la Batllia ha enviat a casa la detinguda sota arrest domiciliari. Però si no aporta una fiança de mig milió d’euros en les properes hores haurà d’ingressar a la Comella. Alhora, li ha retirat el passaport francès de què disposa.

Comentaris (12)

Trending