L’home de 38 anys trobat mort a Tristaina podria ser un contrabandista

La policia treballa amb la hipòtesi que el suposat excursionista no resident que s’ha precipitat després de passar el llac tercer del circ ordinenc estaria vinculat a una xarxa de tràfic il·lícit de tabac

Helicòpter sobrevolant l'hospital en un dels trasllats que ha fet en el marc del cas durant la jornada d'avui.
Helicòpter sobrevolant l'hospital en un dels trasllats que ha fet en el marc del cas durant la jornada d'avui. Toni Solanelles

La policia sospita que l’home trobat mort a tocar el tercer llac de Tristaina era un contrabandista. El cos d’ordre ha de fer les indagacions pertinents però les primeres hipòtesis, avalades per indicis i altres elements que s’haurien recuperat en el mateix terreny, portarien els investigadors a pràcticament confirmar aquesta teoria. En qualsevol cas, l’home és un no resident de 38 anys -és l'únic que s'ha confirmat oficialment- que han localitzat uns excursionistes que anaven en direcció al port de l’Arbella aquest matí.

Les fonts consultades -a Ordino fa dies que es té notícies del pas de contrabandistes per les muntanyes de la parròquia- només han pogut garantir que es tracta d’un home estranger, mentre que altres informacions han assegurat que seria d’origen africà, encara que això no té res a veure amb la nacionalitat del malaurat excursionista -almenys així se l’ha definit inicialment- que s’hauria precipitat fora del camí entre la zona de l’Estany de Més amunt, és a dir, el tercer llac que es troba en l’ascensió al circ de Tristaina, i l’esmentat coll de l’Arbella.

L’avís de la presència d’un cos inert precipitat fora del camí l’ha donat als bombers, a les 11.23 hores, un grup d’excursionistes

Un dels elements que pot arribar a generar cert dubte és que el port natural per als contrabandistes és el de Rat, i no pas el d’Arbella. Però també han assegurat les fonts consultades que la pressió que policial i duanera que hi ha tant al costat andorrà, sobretot, com a la banda francesa, està fent que els portadors de tabac il·lícit estiguin provant nous camins. I que el que passa a redós de Tristaina -les fonts consultades no han pogut confirmar amb exactitud el trajecte- seria una ruta que estaria agafant adeptes els darrers temps tot i que aparentment l’home s’hauria desviat una mica. Fins i tot podria arribar a ser, de confirmar-se que era un contrabandista, que anés acompanyat. Però no seria malauradament ni el primer ni l’últim cas que s’abandona un company que pateix algun incident (a l’hivern, per exemple, que quedi colgat a la neu o que l’afecti una hipotèrmia).

Una imatge de l'estany de Més Amunt.
Una imatge de l'estany de Més Amunt.

En qualsevol cas, el cos ha estat traslladat en helicòpter i custodiat per agents del grup de rescat de muntanya dels bombers cap al centre hospitalari fa més d'una hora, una vegada s'han fet els tràmits oportuns sobre el terreny. L’avís inicial l’han rebut els bombers poc després de les 11 del matí. Se’ls informava que hi havia un home precipitat i aparentment inconscient.

Un dels dubtes és que el port històricament natural del pas de portadors de tabac en aquella zona seria el de Rat i no el de l’Arbella, però la pressió policial i duanera hauria fet variar hàbits

Tant membres del cos de bombers, agents de policia i també integrants del SUM, que s’han desplaçat fins a la zona en helicòpter, una molt bona estona a la zona dels fets, tot fent els passos pertinents per autoritzar l’aixecament del cadàver com mirant de recuperar indicis o evidències que puguin explicar la caiguda mortal. El comissari de guàrdia s’hauria traslladat fins la zona per tal de verificar els detalls de la situació i ser ell mateix qui acabés autoritzant l'aixecament del cadàver.

Els cos de salvament ha rebut l’avís exactament a les 11.23 hores. Han contactat amb els bombers un grup d'excursionistes que res tenia a veure amb el precipitat. Els comunicants haurien localitzat l’home ja caigut a terra. En les trucades ja advertien que l’accident podria haver provocat conseqüències greus. Parlaven d'un cos inert i inconscient que en cap cas han tocat. La zona de la troballa, fora del camí, era una mica més amunt del tercer estany de Tristaina i uns cent metres per sota del coll de l’Arbella.

Una de les opcions sobre la possible causa de la caiguda hauria estat que el finat hauria relliscat en una de les congestes de neu que permanentment hi ha a la zona

Els agents del grup de rescat de muntanya que s'han desplaçat en helicòpter cap a l'indret d'on procedia l'avís, mentre s'activava la policia i el SUM, han pujat en helicòpter i han confirmat ràpidament que l'home no tenia signes vitals. Posteriorment ha estat el metge del SUM que s'ha encarregat de confirmar oficialment la defunció de l'excursionista, del qual, hores d’ara com s’ha dit, més enllà de l'edat, els 38 anys, molt diferent a una primera impressió que s'havia tingut, i al fet que seria un no resident que feia l'excursió sol, no n'ha trascendit oficialment gairebé res més.

En relació amb l’accident, una de les primeres hipòtesis seria que estaria relacionat amb una llengua de neu de l’hivern que encara hi havia a la zona. Se sospita que la víctima hauria relliscat allà amb tanta mala fortuna que, en la caiguda, en precipitar-se s’hauria donat un cop al cap amb algun roc, topada que hauria estat el que hauria provocat el fatal desenllaç.

 

Comentaris

Trending