Standard&Poor’s preveu que l’economia andorrana creixi 1,3% entre aquest any i el 2021

L’agència de qualificació ha revisat les perspectives sobre el Principat d'Andorra d’estable a positiva i ha refermat la qualificació en 'BBB / A-2'

-
-
L’agència de rating Standard&Poor’s (S&P) preveu que l’economia andorrana creixi a un ritme mitjà de l’1,3% entre aquest 2019 i el 2021. Aquesta previsió s’inclou en l’informe que la qualificadora ha emès sobre el Principat, en una revisió de les perspectives d’Andorra, que fa passar d’estable a positiva. El rating, però, manté la qualificació en ‘BBB / A-2’. L’acostament a Europa, la possible entrada al Fons Monetari Internacional (FMI) i el fet que la política fiscal i pressupostària permeti anar reduint el deute acumulat de l’Estat són claus per a l’agència.

S&P remarca, entre moltes altres coses, que el Principat continua mantenint una alta dependència tant del sector financer, a nivell local, com de l’evolució de França i, sobretot, d’Espanya. La recuperació d’aquestes dues economies de proximitat afavoreixen, també, la remuntada andorrana que és, però, previsiblement, més tímida que no pas la dels altres dos països. “Esperem que l'economia d'Andorra creixi un 1,3% de mitjana durant el 2019-2021, en termes reals, recolzada per un fort creixement econòmic a la veïna Espanya i França, però la concentració de l'economia en el sector dels serveis financers continua sent un repte”, remarca l’informe publicat aquesta matinada.

Cal dir, i això és també un element molt a tenir en compte, que l’informe l’elabora la qualificadora a partir de les dades que subministra el propi Govern. D’aquí, per exemple, que S&P destaqui en el seu estudi que el comerç està en franca millora quan molts dels agents econòmics consideren que el sector comercial, justament, continua patint i molt. L’informe fa referència als comicis de l’abril i a la constitució d’un nou Govern de coalició amb un suport molt majoritari a la cambra parlamentària.

En la nota publicada per l’agència aquest divendres al vespre, els avaluadors reconeixen la continuïtat del Govern en les polítiques d’alineació amb els estàndards internacionals. L’agència qualificadora valora de manera positiva la gestió pressupostària equilibrada de l’executiu, basada en un marc fiscal moderat i homologable i en una progressiva disminució del deute públic i destaca el sòlid marc fiscal i els desenvolupaments econòmics positius. 

També destaquen la voluntat manifestada per Andorra d’adherir-se a l’FMI que podria suposar una millora del ràting d’Andorra, així com l’evolució de les negociacions per un acord d’associació amb la Unió Europea que permetria l’accés al mercat interior. L’evolució, però, a nivell de qualificació, seria negativa si la integració a l’FMI o les negociacions amb Brussel·les experimentessin un revés. Un cop més, Standard&Poor’s ha insistit en la implementació de la normativa duta a terme pel Principat en l’àmbit de les bones pràctiques del sistema financer en relació amb el blanqueig de capitals i finançament del terrorisme.

No obstant això, remarca que perquè el Principat decidís dur a terme un procés d’homologació internacional va caldre que al 2015 hi hagués una forta crisi bancària i financera. Com en altres ocasions, l’informe ressalta la nodrida bossa de fons que encara disposa la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), i ho fa en referència i comparació a d’altres països en els quals les pensions són un problema real i present. 

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending