Sorpresa i indignació per la detenció a l’Argentina d’un exdirigent de PDVSA reclamat per Andorra

El veneçolà arrestat per ordre de Mingorance acusat de blanquejar diners procedents de la corrupció pública va venir al Principat a fer el KYC a BPA i justificar l’origen dels seus diners

Comentaris

Un moment de la detenció de l'home, a Córdoba.
Un moment de la detenció de l'home, a Córdoba.
La detenció a la ciutat argentina de Córdoba d’un dels exdirectius de Petróleos de Venezuela SA (PDVSA) reclamats via Interpol per la batlle que instrueix el ‘cas BPA’ i les seves derivades ha causat sorpresa i indignació. L’ara arrestat i en espera que es decideixi sobre la seva possible extradició al Principat s’havia traslladat fa un parell d’anys a Andorra a elaborar el seu dossier bancari (KYC) i a justificar davant els auditors de PricewaterhouseCooper’s (PwC) l’origen lícit al seu entendre dels fons que tenia i té dipositats i bloquejats encara a Banca Privada d’Andorra (BPA).

Fonts properes a l’entorn del detingut, exgerent del departament de logística i serveis de PDVSA i, sobretot, cosí de l’ex màxim mandatari de la petroliera estatal i ferm opositor de Nicolás Maduro, Rafael Ramírez, han mostrat el seu malestar pel fet que l’home va ser arrestat a primera hora del matí de dijous a l’Argentina “com si d’un criminal es tractés”. La policia argentina hauria donat així compliment a l’ordre internacional dictada per Canòlic Mingorance a través de la Interpol.

La batlle andorrana ha sol·licitat la recerca i captura -i l’activació de l’alerta vermella de l’esmentada organització policial- internacional d’una dotzena de persones que es vinculen a la companyia petroliera veneçolana i que havien tingut, en un moment o altre, comptes a BPA. Se’ls acusa a tots ells de, suposadament, blanquejar diners procedents de la corrupció pública. Mingorance voldria prendre’ls declaració en el marc de la investigació que està fent. I com ja va fer en una altra causa, “en lloc d’intentar contactar amb les persones que voldria citar, directament n’ordena la seva detenció internacional”, han remarcat les fonts.

L'arrestat havia estat gerent de departament de logística de la petroliera i ara regentava un quiosc a la ciutat argentina de Córdoba, on ha estat apressat

Els mateixos consultats han remarcat que “si s’hagués fet una mínima diligència”, almenys en relació amb l’ara detingut, la primera de les dotze persones incloses en un aute dictat per Mingorance a finals de juliol que ha transcendit que hagi estat detinguda, “s’hauria pogut disposar de les dades d’aquesta persona per poder-hi contactar i concertar el que hagués calgut”. En aquest sentit, els consultats han indicat que altres implicats en el denominat ‘cas Veneçuela’ emmarcat en el global ‘cas BPA’ s’han posat a disposició de la batlle sense més inconvenients i seran escoltats, per exemple, a través de videoconferència. 

Però no és el cas de l’ara detingut, sobre el qual haurà de decidir el seu futur immediat i la tramitació de la demanda feta per Mingorance un jutjat de la població argentina on vivia l’home i on va ser arrestat. Les fonts consultades han assegurat que “tot aquest lamentable espectacle s’hauria pogut evitar tan sols que la jutgessa hagués demanat les dades a BPA”. En aquest sentit, les fonts consultades han assegurat que l’ara detingut es va traslladar voluntàriament al Principat fa un parell d’anys a facilitar i renovar totes les dades necessàries. 

Ja llavors l’home vivia a Argentina i així ho va fer constar en el seu KYC. “Sobta que ara la jutgessa andorrana escrigui en les seves diligències que la majoria de dades sobre aquesta persona es desconeixen. I en virtut d’això s’alerta l’Interpol i se’l deté com un criminal”. L’arrestat, que va deixar el seu país ja davant les accions repressores del govern chavista contra aquells que s’havien apartat del règim, regentava fins ara un quiosc i la seva dona, una perruqueria.

Comentaris

Trending