Una seixantena d’ucraïnesos podrien haver arribat al Principat

El consolat tramita una quinzena d’expedients i des de l’associació de residents entreguen una llista amb una quarantena de persones més

Uns dels ucraïnesos arribats al país passant un reconeixement mèdic
Uns dels ucraïnesos arribats al país passant un reconeixement mèdic

La manca d'unió entre les diferents accions que han sorgit arran de l'esclat del conflicte a Ucraïna fa que ni el Govern sàpiga amb exactitud el nombre de persones provinents del país eslau que han arribat al país. D'una banda, des del consolat s'han tramitat fins a 14 expedients, tot esperant que hi pugui haver un increment en els pròxims dies, mentre que des de l'Associació d'Ucraïnesos a Andorra s'ha presentat una llista amb una quarantena de sol·licituds.

Després de més d'una setmana des de l'esclat del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna i la proliferació de diverses accions per ajudar i la manca d'unió entre elles, fa que encara no se sàpiga el nombre de persones provinents del país eslau que han arribat al país.

Els únics comptabilitzats oficialment, ara per ara, són els 14 expedients tramitats des del consolat honorari del país eslau. Segons ha explicat el cònsol honorari, Antoni Zorzano, ja ha arribat un grup de nou persones que poc després, de trobar-se en terres andorranes han passat per una consulta mèdica per corroborar el seu estat de salut.

Govern preveu tenir aquest dimecres un primer recompte oficial de persones que han arribat a Andorra fugint de la guerra i, alhora, anunciarà les primeres accions per donar cobertura legal a l’estada al país d’aquestes persones

A aquest primer grup, ben aviat, s'hi afegirà un altre i és que demà, dimecres, segons ha avançat Zorzano, "s'espera l'arribada de cinc més". Tots ells, tant els que ja es troben aquí com els que han d'arribar, són familiars de residents al Principat i que davant la situació bèl·lica en el seu país d'origen han sol·licitat acollir-los.

Fins ara han estat 14 demandes les que s'han atès des del consolat honorari, però Zorzano preveu que n'hi hagi més en els pròxims dies. Per tots ells, s'està treballant perquè tinguin una cobertura sanitària, una targeta de transport gratuïta, entre altres aspectes, i que els hauria de facilitar la seva estada a Andorra.

El ball de números, però, és considerable. Segons la part consultada la xifra és una o una altra. Des de l'Associació d'Ucraïnesos, la seva presidenta, Anastasiia Kravets, ha confirmat que ha fet entrega d'un llistat d'unes 40 persones, de les quals estan a l'espera de la resolució de Govern.

Aquests diferents camins pels quals s'ha fet arribar la demanda ha impedit que, fins al moment, des del Govern puguin donar una xifra oficial. Està previst que aquest dimecres es faci una recopilació i recompte d'elles, així com es comenci a dibuixar el marc normatiu per aquells que ja estan al Principat i els que han d'arribar.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending