La meitat dels joves que treballen cobren menys de 1.200 euros mensuals

La taxa d’ocupació d’entre 15 a 29 anys de la joventut no nacional és més altra (66,3%) que la dels nacionals (41,2%)

Una treballadora en una oficina.
Una treballadora en una oficina. ARXIU

Malgrat que el salari mitjà dels joves d’entre 15 i 29 anys que treballen és de 1.421,4 euros, la meitat dels integrants d’aquest col·lectiu no arriba a cobrar 1.200 euros el mes, quedant-se pràcticament amb el sou mínim. A més, la taxa d’ocupació de la joventut nacional -sempre en la mateixa forquilla d’edat- és més alta (66,3%) que la dels nacionals (41,2%).

Aquestes són algunes de les dades, extretes de diverses fonts, que es recull en l’estudi sobre la joventut d’Andorra que per encàrrec del Fòrum Nacional ha elaborat la Fundació Marianao. L’Altaveu ha tingut accés a algunes de les conclusions d’aquest estudi, que s’ha de fer públic de manera íntegra en la propera assemblea general de l’esmentat organisme. A partir d’aquest estudi, el Fòrum hauria de treure les seves pròpies directrius per reinventar-se i fer-se més proper encara als joves del país i que aquests se sentin molt millor representats en la societat andorrana.

A banda de les magnituds salarials, de l’estudi es conclou que les activitats principals que ocupen els joves assalariats al país són: comerç i reparació de vehicles de motor (1.740 joves), activitats immobiliàries i serveis empresarials (1.771), hoteleria (1.303) i altres activitats socials i serveis personals (912)

D’entre 15 i 29 anys hi hauria, en el moment de fer el treball per part de la fundació esmentada, 13.016 joves (6.719 homes - 6.297 dones). Majoritàriament, amb nacionalitat andorrana (8615); seguit de l’espanyola (1.766), la portuguesa (1.103) i la francesa (372). De la franja de 23 a 29 anys, el 34,40% té estudis universitaris acabats i el 65,60% té els secundaris o formació professional acabada. Dels joves entre 17 i 29 anys, 958 són estudiants universitaris, dels quals 643 estudien a l’estranger.

A banda de les magnituds salarials ja anunciades, de l’estudi es conclou que les activitats principals que ocupen els joves assalariats al país són: comerç i reparació de vehicles de motor (1.740 joves), activitats immobiliàries i serveis empresarials (1.771), hoteleria (1.303) i altres activitats socials i serveis personals (912). També s’incideix en temes relatius a la participació en la vida política del país. I es posa l’accent en el fet que la taxa d’abstencionisme és superior en les eleccions comunals (18 a 25 anys 62,2% i 26 a 35 anys 57%) que en les generals (18 a 25 anys 45,3% i 26 a 35 anys 41,4%).

Quant a l’anàlisi de la joventut que fa l’esmentat estudi, hi ha d’altres aspectes menys objectius però que també tenen la seva rellevància. Així, per exemple, s’evidencia que Andorra té molta diversitat de perfils juvenils diferents. O que hi ha opinions diverses i contraposades entorn a la situació socioeconòmica. El treball de camp fet per la Fundació Marianao deixa entreveure que existeix una invisibilització dels casos de joves vulnerables mentre un cert perfil de jove nacional andorrà i benestant, està sobre representat.

També s’analitzen aspectes relatius al temps lliure i l’oci nocturn. En aquest sentit, cal fer notar que el treball de camp és justament previ a l’esclat de la pandèmia. I ja llavors és parla d’un oci nocturn molt tradicional amb poca oferta alternativa a la nit. També és ressalta que hi ha una àmplia oferta cultural  però que no sempre és producte dels interessos de la gent jove.

També es posa de relleu que hi ha una estigmatització del col·lectiu juvenil per part del món adult quant a l’àmbit de l’oci, que s’acabava concentrant en trobades al tomb de les festes majors, que degut a la crisi sanitària -i això no ho recull l’estudi- s’haurien traduït en els polèmics, en alguns casos, botellots. Amb tot, l’esport acaba sent l’oferta principal de lleure.

Etiquetes

Comentaris (13)

Trending