La recepció ha acabat aplegant prop d’un centenar de persones que han omplert la sala d’emissors de l’antiga cadena radiofònica. Com s’havia dit, no ha estat pas un acte excessivament complicat. De fet, ha tingut bàsicament un conductor, el mateix Espot amb el seu discurs, precedit d’un breu vídeo on es posava en relleu la tasca de les diferents associacions convidades/homenatjades i finalitzat amb la interpretació del ‘Gran Carlemany’. El cap de Governs, doncs, ha estat l’única autoritat que ha pronunciat un discurs amb dos eixos principals.
El primer, recordar l’aprovació de la Constitució que, ha remarcat, va permetre “consolidar la independència mil·lenària” d’Andorra i amb la qual, 32 anys més tard, “som una societat més justa, plural i oberta” que sense perdre els “valors dels avantpassats” ha sabut integrar i acollir “molta gent a qui no els esperava un futur gaire prometedor” i donar-los “una segona oportunitat”. Espot també ha citat Pau Casals per defensar que “el treball en equip és sempre més que la suma de les individualitats”.
I d’això, ha apuntat, és un bon exemple el teixit civil del país, ja ric abans de la Carta Magna, com ha apuntat tot citant la llarga trajectòria, setanta anys, de l’Automòbil Club, però que sota l’empara del text constitucional i el reconeixement del dret d’associació ha crescut i s’ha fet encara més potent. I, ara, ha indicat Espot juga un rol fonamental: “Doneu una perspectiva diferent perquè copseu i arribeu allà on les institucions a vegades no podem”, ha indicat.
Al llarg del discurs, el cap de Govern ha citat les diferents entitats que recentment han celebrat una efemèride rodona. Entre elles, algunes de les quals habitualment rep crítiques i tocs d’atenció, com ara Assandca o l’Associació de Familiars per a la Salut Mental (10 i 20 anys de vida respectivament). També d’esportives, com la Federació de Futbol o culturals, com els castellers. El llistat és llarg i també inclou l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes de l’Escola Andorrana, la de contractistes d’obres (ACODA) o la de Pagesos i Ramaders. Són només algunes de les homenatjades en aquest acte recuperat al qual Espot ha donat caràcter de continuïtat en el futur: “sempre hi haurà alguna cosa a celebrar”.
A totes elles, i a la resta del teixit civil, el mandatari els ha esperonat a continuar amb la seva tasca “Sou fonamentals per situar en l’agenda pública les necessitats dels nostres ciutadans”, ha comentat, a la vegada que ha remarcat la importància que té disposar d’una societat civil “amb aquesta fortalesa”.

L’acte ha finalitzat amb l’himne andorrà i, també, a un moment que gairebé seria més habitual d’un concert d’un grup musical. Espot i la resta del Govern s’ha volgut fer una fotografia conjunta amb el prop del centenar d’assistents. El moment àlgid del bany de masses.
Finalitzada la recepció, en declaracions a Altaveu, el mandatari ha volgut reivindicar el “bon estat de salut” de la Carta Magna. “Està plenament consolidada i assumida”, ha afirmat, a la vegada que ha volgut fer una “reflexió”. Així, ha apuntat que “a vegades detecto un excés de pessimisme”. I, sense voler demanar que es renunciï a la crítica, sí que ha reclamat “mirar enrere i recordar com era la societat el 1993”. Al seu entendre, des de llavors “hem fet passos significatius”, en molts casos en benefici dels col·lectius de les entitats presents a l’acte. Admetent, això sí, que “no hem arribat al final del camí; cal seguir lluitant i treballant per l’excel·lència”.
Comentaris (16)