La Creu Roja planteja poder repetir les colònies internacionals amb altres països

(AMB VIDEO) Kravets destaca que l’experiència ha sigut molt bona i que els adolescents participants “han pogut descansar, dormir tranquils i veure com es viu en un país pacífic i sense guerra”

Els joves ucraïnesos aquest dilluns fent un taller a la Creu Roja.
Els joves ucraïnesos aquest dilluns fent un taller a la Creu Roja. Meritxell Prat

La Creu Roja està oberta a poder repetir l’experiència dels campaments internacionals que ha encetat aquest any amb adolescents ucraïnesos i la idea seria poder-ho ampliar, també, a altres països. Tant l’entitat com l’associació de residents i els participants han valorat positivament l’experiència i destaquen, sobretot, el fet d’haver pogut “descansar i dormir tranquils”.

Una vintena d’adolescents i preadolescents ucraïnesos tancaran aquesta setmana una estada d’onze dies al país en el marc de la primera edició d’uns campaments internacionals organitzats amb la Creu Roja i que han comptat amb la col·laboració de l’entitat Andorra Solidària així com de diverses empreses del país que han ajudat a sufragar els costos de l’estada.

Fins ara, la valoració és molt positiva i segons ha exposat la cap d’Àrea Social de la Creu Roja, Anna Arias, des de l’entitat es mostren oberts a repetir l’experiència. I fins i tot, ampliar-la. “Des de l’àrea social com que anem molt amb l’estratègia d’infància, adolescència i joventut, probablement podríem lligar una cosa que fos un cop l’any i potser no només amb Ucraïna, sinó també amb algun altre país”, ha manifestat, si bé és tan sols un primer pas i caldrà anar veient si és factible fer-ho realitat.

Arias ho ha explicat en el marc d’una trobada amb la premsa per donar a conèixer l’estada dels nanos ucraïnesos. Aquest dilluns es trobaven a les instal·lacions de la Creu Roja fent un taller de testos reciclats, però al llarg dels onze dies se’ls ha ofert un programa d’activitats molt variat, “no només d’oci, també amb una part socioeducativa i una altra per crear vincles sòlids”.

 

“Estan molt agraïts, han al·lucinat amb les muntanyes que tenim i els ha agradat molt. La veritat és que és una experiència positiva del tot”, ha assegurat Arias.

Una visió compartida per la presidenta de l’Associació de Residents Ucraïnesos, Anastasia Kravets. “Són nens que estan en una posició molt vulnerable a Ucraïna i estan molt cansats. Quan han arribat aquí com a mínim han pogut descansar, disfrutar i obtenir una experiència que mai han tingut a la vida. Han pogut veure com es viu en un altre país, en un país pacífic i un país sense guerra. Hauran pogut dormir tranquils durant aquest temps”, ha assegurat Kravets.

De fet, ha confessat que els primer dies “van ser una mica durs”, perquè el viatge va ser molt llarg, i després “una mica d'estrès perquè estan molt preocupats per les seves famílies i els amics”. Ara bé, el pas dels dies ha permès veure que “comencen a somriure una altra vegada i els he vist molt feliços. Per a ells ha sigut una experiència molt bona”.

 

La possibilitat de dur a terme aquestes colònies va sorgir pel contacte d’una refugiada ucraïnesa que viu a Andorra amb l’entitat Andorra Solidària. Arran d’això, es van fer contactes amb l’associació de residents i la Creu Roja, que finalment va poder destinar una partida de diners al projecte. No obstant això, Arias ha remarcat que gràcies a l’ajuda i col·laboració de moltes empreses del país, dels “6.000 o 7.000 euros” que es preveia que costaria l’estada, el desemborsament serà “molt menor”.REALLOTJATS I AMB FEINA

D’altra banda, Kravets ha fet referència a totes les famílies ucraïneses que estaven allotjades a l’hotel Les Terres de l’Aldosa de Canillo i que s’han hagut de reallotjar. Segons ha indicat, tothom està reubicat. “El Govern ha tingut en compte les necessitats de totes les famílies. Si eren família amb nens, se’ls ha ubicat en un pis. Si eren parelles, se’ls posava en un hotel temporalment”, ha exposat, deixant clar que es tracta d’una “opció fins a final d’any i una mica per a l’any que ve”. A partir de llavors “ja veurem” perquè ha assenyalat que la majoria de refugiats “tenen feina” i potser aviat “es podran pagar el seu habitatge i les seves despeses”.Etiquetes

Comentaris

Trending