Creu Roja descarta portar refugiats en aquest primer comboi humanitari a l'espera del marc legal

L'ONG recapta gairebé 55.000 euros que destinarà a l'organisme internacional per les seves actuacions en cas d'emergència

El magatzem de la Creu Roja on s'organitza tot per la partida de material.
El magatzem de la Creu Roja on s'organitza tot per la partida de material.

L'arribada de refugiats a Andorra, com a mínim a partir de l'enviament de material de Creu Roja, haurà d'esperar, ja que l'ONG prefereix esperar a tenir un cobertura legal. De fet, per aquest primer viatge els vehicles utilitzats, dos camions i quatre furgonetes, ho fan impossible. Aquest serà el primer comboi, però des de l'entitat ja n'estan ultimant els detalls de dos més i preveu que es pugui dilatar en el temps; per això, les parts implicades recorden que els punts de recollida es mantenen oberts i que es miri el material necessa

La Creu Roja Andorrana no portarà cap refugiat Ucraïnès cap a Andorra, com a mínim en aquest primer viatge i fins que no hi ha una legislació que ho empari. Així ho ha assegurat aquest migdia el director de l'ONG, Jordi Fernández, en la presentació d'aquesta expedició on ha confirmat que amb els vehicles que s'hi desplaçaran no ho poden fer. Tot i això, no descarta, i així és la voluntat de l'entitat, que en les noves expedicions que s'enviïn es pugui portar refugiats en el viatge de tornada.

Una primera missió conjunta amb Bombers d'Andorra que, amb dos vehicles, completen els sis que sortiran demà, a les cinc del matí, en direcció a la ciutat polonesa de Przemysl, situada a pocs quilòmetres de la frontera ucraïnesa. Finalment, seran 4 furgonetes i 2 camions plens de material -aigua potable, roba de nadons, bolquers, menjar, medicines, entre altres productes- els que aproparan la solidaritat d'Andorra a la crisi dels refugiats pel conflicte bèl·lic entre Ucraïna i Rússia. A més, Fernández ha donat una primera xifra de la recaptació a través dels bancs; una xifra que ara com ara frega els 55.000 euros i que anirà destinada a les despeses del viatge i a Creu Roja Internacional perquè pugui dur a terme les seves missions.

Des de la seva partida per endavant tindran 2.465 quilòmetres que els portaran a travessar França, Alemanya i la República Txeca. La voluntat, segons ha explicat un dels bombers participants, Òscar Llovet, és fer el camí "amb les parades estrictament necessàries" i arribar a Polònia "dijous a la tarda". Per poder dur-ho a terme prendran part 18 persones que una vegada a destí entregaran el material a Creu Roja Internacional i a les locals amb la voluntat que "serveixi per ajudar al màxim de gent possible". La tornada, segons les previsions, és que tornin a ser al Principat el diumenge 13 de març.

Aquest primer comboi, però, no serà l'únic. En aquest sentit, des de Creu Roja Andorrana ja tenen previstos dos més que sortirien, aproximadament, el 16 i 23 de març. Són en aquests on es preveu que puguin utilitzar els autobusos, un donat per Andbus i l'altre per Cooperativa interurbana. Tot i això, Fernández no ha volgut aventurar-se el nombre d'expedicions que enviaran, ja que tot dependrà de l'evolució del conflicte bèl·lic.

Totes les parts han volgut tornar a agrair la solidaritat de població i ha reiterat que els punts de recollida continuen oberts i recorden que són el Club Energy a Escaldes-Engordany, així com la botiga Marsupi, les guarderies Dau d'Andorra la Vella i Baldufa d'Ordino, Vallnord, Caldea, els supermercats City Center, entre altres indrets. En aquest sentit, Fernández ha ressaltat la gran solidaritat de la ciutadania andorrana que "ja es va veure amb la pandèmia i que s'ha tornat a veure amb aquesta nova situació d'emergència".

Comentaris (1)

Trending