Creu Roja descarta fer-se càrrec del programa ‘Primer la llar’

El Govern intentarà que sigui una entitat social del país qui gestioni el model d’intervenció social que es farà als habitatges de protecció pública

Rètol de la Creu Roja a la façana principal de la seva seu.
Rètol de la Creu Roja a la façana principal de la seva seu. CREU ROJA ANDORRANA

Al mes de setembre s’espera que es puguin posar en marxa els 21 habitatges de protecció pública. Amb ells ho farà també el programa ‘Housing First’ o ‘Primer la llar’. El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, assegura en tot moment que serà una entitat social del país qui se’n faci càrrec d’aquesta gestió. Malgrat això, una d’elles, Creu Roja, ja ha descartat presentar-se. Altres opcions a Andorra, però, hi ha més bé poques. Almenys, que tinguin la capacitat i els professionals necessaris per poder fer les tasques.

El ‘Housing First’ és la metodologia que es mirarà d’adaptar a Andorra per tal d’ajudar aquelles persones amb risc d’exclusió o que no tenen una llar digna a la seva reincorporació a la societat. Tot i que es faran les modificacions que es considerin necessàries, es tracta d’un programa que es va iniciar a Nova York als anys 90, i que defensa que per millorar, primer es cal tenir un habitatge digne, estable i permanent. Per a això es destinen professionals que fan seguiment de les persones que s’incorporen a aquest model, i que solen tenir una ràtio d’un de cada deu.

A Andorra, Filloy va indicar fa uns dies que s’havia d’adaptar a les necessitats del país, i que s’espera, es desitja, que sigui una entitat social nacional qui ho pugui realitzar. Malgrat això, el concurs que s’ha de realitzar encara no està definit, ja que l’ha de convocar l’Institut Nacional de l’Habitatge. El que sí que està clar és que Creu Roja descarta, almenys de moment, presentar-se. El director de l’entitat, Jordi Fernández, assegura que no es té els professionals que calen per poder fer aquesta tasca social.

“Nosaltres ens vam interessar i des del Govern vam comentar si estaven dintre de les capacitats, però avui en dia no ho estem”, assegura Fernández. Creu Roja comptava amb l’avantatge de tractar-se d’una entitat internacional que compta amb una xarxa global molt nodrida. Però, al país, “amb l’estructura actual, no disposem de professionals adaptats per fer aquest seguiment”. Per tant, que sigui Creu Roja qui se’n faci càrrec, de moment no és una opció.

Una altra gran entitat social del país és Càritas. En aquesta ocasió, l’associació sí que compta amb assistents socials, però des de la directiva indiquen que no tenen cap coneixement d’aquest programa. Per tant, en tot cas caldria estudiar si les capacitats i el personal del qual disposa Càritas serien suficients per poder ocupar-se del ‘Primer la llar’. A tot això se li ha de sumar la possibilitat de ser una entitat de fora qui finalment opti al lloc.

Comentaris

Trending