La CEA i l'hoteleria satisfetes amb les modificacions de les quotes d'immigració

Totes les parts asseguren que els permetrà desestacionalitzar el turisme i trobar el personal qualificat que tant els ha mancat en els darreres mesos

Rètol a la pared d'un hotel a Encamp.
Rètol a la pared d'un hotel a Encamp. G. P.

Fidelitzar les plantilles, poder potenciar el turisme en temporades baixes i tenir totes les vacants de treball cobertes són els principals punts que permetrà als establiments de restauració, hotels i empreses dur a terme la modificació de les quotes d'immigració. Ara un treballador temporal que hagi vingut aquest hivern podrà enganxar-se a la temporada d'estiu i a la d'hivern 2022-2023.

Poder mantenir treballadors de la temporada d'hivern per l'estiu, és una magnífica notícia. Aquesta és la primera reacció predominant tant en diferents associacions d'hotelers com a la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). "És una mesura en la qual fa molts mesos que treballem i ens dona oxigen a les empreses per trobar personal qualificat" i pel qual "s'ha patit i molt durant els mesos anteriors", ha indicat la directora de l'Associació d'Autèntics Hotels d'Andorra, Meritxell Cassi.

En el mateix sentit, des de la Unió Hotelera, el seu director, Jordi Pujol, també ha celebrat que es tingui una solució per la manca de personal i ha assegurat que "ara ens toca a nosaltres respondre i fer la nostra feina" i s'ha mostrat convençut que "esgotarem les quotes o s'estarà molt a prop".

"És una mesura en la qual fa molts mesos que treballem i ens dona oxigen a les empreses per trobar personal qualificat" i pel qual "s'ha patit i molt durant els mesos anteriors"

Des de la CEA, el seu gerent, Iago Andreu, considera que és una solució encertada en "un moment en què el mercat laboral es troba tensat amb una major oferta de llocs de treballs que demanda de persones per treballar". En aquest sentit, ha fet referència a l'allargament de la temporada d'hivern fins al 31 de maig i que es pugui reconduir aquestes persones a la quota d'estiu del 2022 i a la d'hivern 2022 i 2023. "S'haurà d'estar atents de com evoluciona el mercat de treball" i, en cas que encara hi hagi mancances per aconseguir treballadors, "el maig del 2023 s'haurà de mirar si es poden reconduir a la quota general d'immigració o si s'allarga aquesta mesura".

Des de les diferents parts, per contra, ha lamentat que la decisió s'hagi acordat al març, ja que "com el permís els caducava el 31 de maig, hi ha persones que s'han buscat la vida" i espera que "amb l'experiència que puguem adquirir en aquest any serveixi perquè, en el futur, la solució estigui definida el mes de desembre o gener i no ara".

La mesura permetrà "fidelitzar" les plantilles i ajudar a "desestacionalitzar el turisme, ja que no ens podem permetre que establiments  no puguin obrir portes per falta de personal"

Tot ells, però, han coincidit que hi ha "treballadors i empresaris interessant a continuar el vincle laboral", sobretot pel que fa a hoteleria i restauració. Per contra, els treballadors de pista hauran de reconduir-se cap a un altre sector i "trobar una altra feina si volen continuar al país i reenganxar-se a la quota d'estiu".

Una mesura que, com ha destacat el gerent de la CEA, permetrà "fidelitzar" les plantilles i ajudar a "desestacionalitzar el turisme, ja que no ens podem permetre que establiments  no puguin obrir portes per falta de personal". Tor i això, Andreu i Pujol han coincidit en ressaltar que amb aquesta mesura es permetrà que "cada empresa decideixi si obrir durant els mesos de temporada baixa o tancar i després obrir en temporada alta. L'important és tenir les dues opcions".

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending