Sense raons humanitàries a Andorra per alliberar un pres per molt malalt que estigui

La sala penal del Tribunal Superior desestima excarcerar un condemnat per tràfic de drogues que té una patologia cardíaca agreujada per una angoixa severa producte de la reclusió

-
-
La sala penal del Tribunal Superior ha desestimat alliberar un jove condemnat a cinc anys de presó per tràfic de drogues en considerar que “la legislació andorrana no contempla per raons humanitàries, com si fan les d’altres països veïns, una solució alternativa al compliment de la pena a la presó pels malalts terminals o pels que pateixin malalties molt greus”. El reclús pateix una patologia coronària que suposadament se li hauria agreujat per l’angoixa que li comporta l’internament penitenciari. 

La sentència dictada aquest dimecres mateix posa punt i final a un procediment urgent i preferent instat per la representació legal del pres, que avalava la demanda de llibertat immediata en un seguit d’informes mèdics que conclouen que la situació de reclusió provoca una angoixa que pot aguditzar la malaltia crònica que l’intern pateix. Segona la petició, l’empresonament suposa “un risc per la seva cardiopatia i un increment del risc vital puix en el cas que ens ocupa la pena de presó pot arribar a comportar pel condemnat una pena de mort”.

El tribunal atribueix a l’apassionament de la defensa la utilització de la darrera expressió citada textualment. I adverteix com a element definitiu que la legislació andorrana no té en consideració les raons humanitàries. A més a més, recorda que quan l’ara pres va iniciar la seva activitat delictiva, la patologia cardíaca ja la tenia, i ja llavors havia de ser conscient a què s’exposava. Alhora, i en lloc de rebaixar la gravetat de les seves actuacions delictives, remarca la sala, cada vegada va anar a més.

“La seva activitat delictiva ha estat continuada en el temps i ha anat incrementant la seva gravetat, començant per dos delictes menors de violència en l’àmbit domèstic, per a continuar amb un delicte major de lesions doloses que han requerit tractament mèdic posterior a la primera assistència, un delicte major de furt, i per acabar amb el delicte major de tràfic de drogues pel què va ser condemnat a la pena de cinc anys de presó què està complint”, remarca la sentència del Superior.

El criteri emprat per la sala contradiu el que al seu dia va emprar la llavors batlle instructora d’un cas també de tràfic de drogues. En aquella ocasió, la jutgessa va permetre sortir, per raons humanitàries, un pres que s’havia de sotmetre a una prova mèdica en relació a una malaltia molt greu. L’home mai més va tornar al Principat tot i que s’hi havia compromès. Malgrat que mai no s’ha oficialitzat del tot, aquesta decisió va ser un dels elements que van acabar fent que Azahara Cascales acabés abandonant la presidència de la Batllia.

Comentaris (4)

Trending