SDP denuncia la “restricció” de drets constitucionals als quals ha abocat DA als parlamentaris

El candidat progressista Josep Roig considera “urgent” modificar el reglament del Consell recentment canviat i que retalla prerrogatives en matèria d’informació i documentació

Josep Roig i Víctor Naudi durant la compareixença.
Josep Roig i Víctor Naudi durant la compareixença.
El candidat progressista Josep Roig ha deixat entreveure aquest dimarts que un dels elements que Socialdemocràcia i Progrés (SDP) posarà sobre la taula en una eventual negociació per donar suport a qualsevol altra formació després de les eleccions serà la modificació “urgent” del reglament del Consell General recentment aprovada i que, entre altres, canvia l’article que garantia l’accés a la informació dels parlamentaris. I que amb el redactat ara aprovat per la majoria de la cambra comporta “una restricció d’un dret constitucional”.

Roig ha lamentat que aspectes com la recent modificació del reglament parlamentari “evidencia la manera d’actuar amb manca de transparència” de Demòcrates per Andorra (DA). El candidat progressista ha recordat que “quan es denega informació” als consellers s’està denegant també aquesta informació als ciutadans que li van donar suport. Roig ha fet aquestes manifestacions en el marc d’una compareixença al costat del fins ara conseller general i portaveu parlamentari d’SDP, Víctor Naudi, que ha fet un petit balanç de la legislatura enfocat molt al “menyspreu” que s’ha fet amb força constància cap al Consell General i el fet que moltes qüestions, com moltes de les darreres lleis aprovades, “s’han tractat molt a la lleugera”.

Naudi ha parlat del reglament del Consell i Roig hi ha acabat de fer incidència lamentant que ara una administració, la que sigui, pugui limitar l’accés a la informació per part d’un conseller o que el pugui obligar a consultar la documentació de manera presencial però sense facilitar-li cap còpia. Tot plegat és “una vulneració del dret a la informació” dels parlamentaris i “una voluntat de dificultar l’impuls” del control al Govern. Per tot plegat, i per “garantir la transparència”, el candidat d’SDP ha demanat una “modificació urgent” del text.

Com modificar-lo i amb quina urgència? Tot plegat és relatiu. Seria una qüestió, ha reconegut Josep Roig, que “hauria de formar part d’aquest diàleg franc que hem d’abordar” si mai surt elegit i la seva formació té un rol important en la configuració de qualsevol majoria. Caldria “trobar el consens necessari” perquè d’aquesta manera es pugui procedir a una nova reforma legislativa sense haver d’anar, almenys sense intentar aquest pas, a la via judicial, per posar un exemple.

Etiquetes

Comentaris

Trending