Tercer detingut en una festa laurediana que viu en calma la darrera jornada

Només l'increment d'efectius policials sobresurt en una nit protagonitzada pel veneçolà Carlos Baute i en què es va acabar arrestant un dels autors materials dels llançaments d'objectes contra els agents la matinada anterior

-
-
Els incidents de la nit anterior suraven en l’ambient, és clar que sí. També hi havia el convenciment absolut -compartit pels propis responsables del cos de policia- que el desafiament protagonitzat per uns quants joves a altes hores de la matinada de dilluns a dimarts era un fet aïllat. Preocupant però aïllat. D’aquesta forma, i amb un evident reforç del dispositiu policial, Sant Julià ha viscut amb calma i un clima normalment festiu la darrera jornada de la festa major. La música del cantant veneçolà Carlos Baute ha protagonitzat la primera part de la nit, en què la policia ha detingut un tercer causant dels aldarulls de la jornada anterior, un resident de 19 anys.

Els agents de policia que han desplegat un important -però alhora discret- dispositiu han notat en gran mesura l’escalf dels ciutadans. Han estat molts els assistents al concert de Baute i en les activitats associades a la festa major laurediana que en un moment o altre de la primera part de la nit s’han acostat als policies per mostrar-los el suport o, simplement, per departir uns minuts com tantes i tantes ocasions en un país on la proximitat és una característica natural. Cert que més puntualment sempre hi havia aquell que es mirava els uniformats amb cara de pocs amics, destacant que aquesta matinada de dimecres duien a sobre molt més material que l’anterior

Els agents s'havien repassat bé, abans d'arribar a la plaça Germandat i altres espais protagonistes de la festa els diversos vídeos que corren per les xarxes socials amb els aldarulls de la nit anterior. I tenien clar algun dels altres implicats en la batussa. Buscaven especialment els autors materials dels llançaments d'objectes. I, en especial, el que va deixar anar la pedra que va impactar contra el cap d'un agent en pràctiques, que va obligar a posar-li quatre grapes. Durant la matinada s'ha acabat detenint un altre jove resident que s'acusa d'haver participat en els incidents i, especialment, d'haver agafat les claus d'un vehicle policial mentre els agents eren fora del cotxe mirant de fer redreçar la situació. Uns agents que aquesta matinada anaven molt més dotats de tot. De personal i de material.

Des de cascs i porres especials per repel·lir possibles disturbis a gasos lacrimògens amb la mateixa finalitat. Però amb el repte de no haver d’usar res de res. De fet, l’actitud dels agents -n’hi havia també molts vestits de paisà infiltrats a la plaça per mirar de tenir controlats abans d’hora possibles eixelebrats- ha estat, almenys fins les 2 de la matinada, una vegada ja completament finalitzada l’actuació de Baute i quan moltes de les persones que havien acudit en gran mesura per escoltar el cantant llatinoamericà desfilaven cap als seus punts d’origen, del tot passiva. Prevenció i poc més. Evitar batusses i saltar a la mínima que s’advertís algun conat de qualsevol cosa.


Els agents i els vehicles policials s'han repartit entre els diversos punts de principal concentració de la gent. | ALTAVEU

Que hi havia molts més efectius era evident. S’havia gairebé duplicat el nombre d’efectius de la brigada de manteniment de l’ordre i sobre lloc hi havia també la recentment estrenada unitat de suport als agents de manteniment de l’ordre. També hi havia alguna patrulla més de seguretat ciutadana. En tot cas, però, el dispositiu, dins de tot, era menys aparatós del que s’havia anunciat a l’inici. No és volia en cap cas enviar un senyal de desafiament a la parròquia. Simplement, evitar nous aldarulls i llançar un missatge que el cos té els mitjans suficients per dissoldre batusses com les de la matinada de dimarts.

Agents que van viure en primera persona l’incident recordaven els moments de tensió viscuts. I, també, quan un grup de poques persones, d’una banda, va llançar algunes pedres i alguns gots i ampolles de vidre i, després, quan els enaltidors de tot plegat van intentar llançar algunes desenes d’assistents, tots molt joves i amb altes dosis d’alcohol consumides, contra els agents, que van parar el cop i van declinar actuar per evitar mals majors. La de Sant Julià, fins aquesta matinada a les 2, havia estat l’única excepció dins d’un estiu festiu anormalment tranquil, amb molt poques intervencions, sortosament, per part dels grups especialitzats en el manteniment de l’ordre.

Això sí, els propis agents lamentaven els danys soferts per dos companys seus i reconeixien que una altra nit com l’anterior faria complicat mantenir la fermesa sense actuar per la força. No es preveia. La nit ha transcorregut en un clima festiu, tot mirant de reüll els agents, que ara sortien d’un cantó, després de l’altre, però sense incidències. Baute, la música, era la protagonista. I més en el dia que el cantant veneçolà havia estat pare per tercera vegada, una circumstància que implícitament va anar recordant durant el concert.


Com havia de ser, almenys durant la primera part de la nit, el gran protagonista ha estat el veneçolà Carlos Baute, que en la fotografia fa un salt damunt l'escenari de la plaça Germandat poc abans de la finalització del seu concert. | ALTAVEU

Es preveu que aquest dimecres passin a disposició judicial els tres joves residents -de 21 i 22 anys els dos primers arrestats en el mateix moment de la batussa més el que s'ha enxampat aquesta matinada, de 19 anys- arran dels incidents haguts a l’altura de la plaça Laurèdia i que van créixer del no-res. Més que autors materials dels danys causats als agents o als vehicles, els arrestats ho van ser per agitar la resta. I per proferir proclames contra els uniformats. A més, la policia també ha identificat, com a mínim, una noia, menor d’edat, que hauria aprofitat els moments de tensió per agafar les claus d’un dels vehicles policials.

No es preveu que hi hagi detenció en aquest cas però no es descarta que la noia sigui convocada al despatx centra de policia juntament amb els seus pares per advertir-los de la situació. Tampoc no és descartable que s’intentin identificar tot de persones, especialment joves, nois i noies, que han aparegut a les xarxes socials les darreres hores fent mofa de material policial, especialment ‘jugant’ amb els vehicles del cos estacionats en diferents punts de la parròquia.

Agents intervinents aquesta matinada passada, que han desistit carregar per evitar mals majors.

Relacionat

La policia activarà aquesta nit una operació ‘gàbia laurediana’ per evitar nous aldarulls a la festa major
Moment en què els agents intenten fer entrar dins el cotxe policial un dels detinguts.

Relacionat

Greus enfrontaments amb la policia a la festa major de Sant Julià

Comentaris (7)

Trending