Salut vacunarà persones de qualsevol edat amb el vaccí d’AstraZeneca

La campanya a la població en general s’inicia aquest dissabte a l’antiga plaça de braus amb una capacitat diària d’inocular 560 dosis que es pot ampliar i set dies de funcionament setmanal de 10 a 18 hores

La campanya de vacunació està en marxa.
La campanya de vacunació està en marxa.

Vistos els darrers estudis internacionals i després d’escoltar l’opinió dels comitès tècnic i científic que assessoren el ministeri de Salut, el departament que lidera Joan Martínez Benazet ha decidit vacunar persones de qualsevol edat que ho hagin sol·licitat amb el vaccí d’AstraZeneca que va arribar aquest dijous al Principat. La campanya a la població en general s’inicia aquest dissabte a l’antiga plaça de braus just davant de l’edifici administratiu de Govern. Persones de més de 70 anys no vacunades anteriorment o extremament vulnerables seran ara els primers ‘ciutadans rasos’ en ser inoculats.

Aquest divendres s’anirà comunicant amb les persones a qui es preveu vacunar ja a partir d’aquest cap de setmana. El procés, des que s’arriba a l’antic magatzem del COEX i fins que se’n surt si no hi ha cap incidència, es preveu que duri uns 25 minuts per persona. L’aparcament comunal que queda just a tocar l’antiga plaça de braus serà d’accés gratuït per facilitar l’arribada de les persones citades. Amb anterioritat s’ha de respondre un qüestionari per confirmar la idoneïtat de la vacunació. Aquest qüestionari es pot respondre a lloc mateix o es pot aconseguir prèviament de manera telemàtica o en comuns i CAP’s.

Tant Martínez Benazet com la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, han remarcat molt que hi ha d’haver un “compromís” per respectar l’hora de vacunació que es doni, i que aquesta serà difícilment alterable

Tant Martínez Benazet com la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, han remarcat molt que hi ha d’haver un “compromís” per respectar l’hora de vacunació que es doni, i que aquesta serà difícilment alterable. Només es canviarà la cita -que s’ha de demanar prèviament via registre, situació que ja han fet més de 23.000 persones, de les quals 3.853 ciutadans de més de 70 anys que seran els primers en ser citats- per motius clarament justificats.

Els dos dirigents polítics han afirmat que s’ha de donar prioritat absoluta a la vacunació i que no hi ha d’haver problemes als llocs de treball. De fet, després de vacunar-se s’emet un certificat que acredita que s’està inoculat contra la Covid i que pot servir com a justificant davant l’empresa per haver-se absentat durant una estona. Ara per ara, es preveu administrar 560 dosis diàries -una capacitat que es pot ampliar- a raó de tenir operatiu el dispositiu de la plaça de braus els set dies de la setmana des de les 10 del matí a les 6 de la tarda.

Les vacunes

Martínez Benazet ha recordat que dilluns han d’arribar 5.800 dosis de la farmacèutica Pfizer via Espanya. Viatjaran en dos transports diferents per assegurar almenys la meitat de la remesa ja que cal conservar molt bé la cadena del fred. En principi, les dosis de Pfizer no s’usaran fins que no s’esgoti aquesta remesa recentment arribada d’AstraZeneca. El ministre ha explicat que vist el criteri científic internacional, no es faran distincions amb el vaccí desenvolupat per Oxford. I ha dit que després d’unes poques setmanes de la primera dosi, a partir de la tercera, “la protecció i la seguretat és molt bona a qualsevol edat”.

Com que entre dosi i dosi han de passar tres mesos, ara s’empraran les 3.000 dosis per a 3.000 persones diferents, preveient que França n’enviarà 3.000 més a principi d’abril. El titular ministerial ha assegurat que els efectes secundaris del vaccí d’AstraZeneca és el que pot donar qualsevol vacuna -una mica de malestar, febre…- i que es recomana abans d’acudir a inocular-se prendre’s un Paracetamol d’un gram. Com més gran és la persona vacunada, més lleus són els efectes de la vacunació.

França, segons el ministre, preveu enviar 6.000 dosis d’AstraZeneca en dues tongades i la resta, fins a les 30.000 compromeses, que siguin de la farmacèutica Moderna. Mentrestant, en el cas de les Pfizer que arriben d’Espanya, aquelles 5.800 que es preveuen per dilluns, quan es comencin a administrar només se n’administraran la meitat. I es reservarà l’altra meitat per la revacunació.Qui es vacuna en la segona fase iniciada avui?

Els grups de risc prioritaris de la fase II són:

− Persones de setanta (70) anys o més que no han estat vacunades en la fase I (s’establiran prioritats per trams d’edat de més a menys).

− Persones extremament vulnerables, és a dir, les que presenten determinades condicions de salut per a les quals l’evidència científica ha demostrat que hi ha un risc més alt d’ingrés hospitalari, morbiditat i mortalitat per la Covid-19, i en les quals aquest risc és superior o igual al risc per edat. La relació d’aquestes condicions físiques pot estar subjecta a modificacions en funció de l’evidència disponible.

− Professionals de la salut que fan activitat assistencial amb risc més alt que la població general no inclosos en la fase I.

La doctora Elvira Geli comprovant el material acaba d'arribar.

Relacionat

Tres mil dosis d’AstraZeneca per vacunar personal del SAAS i començar a inocular la població

− Treballadors socials de l’hospital i d’atenció primària.

− Personal que treballa a l’hospital en contacte amb el personal assistencial i personal essencial per al funcionament de l’hospital.

− Personal de suport dels centres mèdics.

− Cuidadors principals de persones que són ateses a domicili, amb gran dependència, susceptibles de vacunació en la fase I, així com de menors que compleixen el criteri establert en la fase I i que no s’han pogut vacunar per criteri d’edat. 

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending