Salut es troba en un camí sense sortida amb els serveis d’ambulàncies externalitzats

Tant la concessió del transport sanitari assistit però no medicalitzat com la del transport sociosanitari estan immerses en conflictes perquè les actuals adjudicatàries no respecten els compromisos contrets o via plec de condicions o a través de subrogacions

Una ambulància d'Andorrana de Transport Sanitari transitant per Prat de la Creu.
Una ambulància d'Andorrana de Transport Sanitari transitant per Prat de la Creu. Toni Solanelles

El ministeri de Salut i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) tenen amb les concessions dels serveis que fan empreses privades d’ambulàncies una veritable patata calenta. De fet, es troben les dues institucions en una mena de carreró sense sortida perquè cap de les empreses que actualment estan prestant els serveis no compleixen amb el que haurien. No s’estan respectant els compromisos contrets a través del plec de bases del concurs al qual es van presentar o per via dels acords als quals eventualment s’hagin subrogat.

A nivell de personal, on la situació està pitjor és en el transport sanitari assistit però no medicalitzat. Durant aquest mes es produiran, en principi, quatre baixes més i Andorrana de Transport Sanitari haurà perdut, en els pocs mesos que fa que hi ha la concessió vigent, prop d’una desena de professionals que han decidit abandonar l’empresa capitanejada per Ambulàncies Egara pel suposat nul respecte en les condicions laborals pactades. El degoteig de sortides de l’empresa encara es veu més magnificat per les baixes mèdiques que hi va havent.

Hi ha molt malestar entre el personal de l’hereva d’ADP en el transport sanitari no medicalitzat. I el nucli de volta de tot plegat, reforçat aquest passat dijous amb noves denúncies al servei d’Inspecció de Treball, es deu al fet que l’actual concessionària no ha complert amb la subrogació que va signar els darrers dies d’agost just abans d’iniciar el servei l’1 de setembre.

La tensió és màxima i els treballadors esperen que durant la setmana vinent el ministeri pugui desencallar la qüestió, perquè hores d’ara s’estan incomplint fins i tot serveis previstos en el contracte que, en principi, el SAAS estaria perdonant alhora que estaria facilitant personal perquè es puguin complir altres de les prerrogatives que la concessionària ha de cobrir per garantir el servei que presta.

I encara que millor està el clima dins del servei de transport sociosanitari, que en aquest cas va ser adjudicat a Ambulàncies del Pirineu (ADP), en aquest cas és una altra de les empreses que va participar en el concurs -Ambulàncies Valira, la filial a Andorra d’Ambulàncies Egara- la qui posa el crit al cel i fins i tot davant la Justícia perquè no s’estaria complint tampoc el plec de condicions que regia el concurs, segons que han confirmat fonts del sector.

REQUISITS AL SOCIOSANITARI

Ja al seu dia es va advertir que una de les condicions del concurs era que calia renovar la flota de vehicles i que aquesta complís un seguit de requisits amb els quals semblava que no podria iniciar el servei ADP. Això, aparentment, almenys segons el que defensa Valira, hauria estat així i la concessionària actual del servei que durant tants anys va assegurar la Creu Roja, no hauria respectat els termes del plec de bases, amb la qual cosa es demana que es deixi sense efecte l’adjudicació.

La situació no és gens senzilla de resoldre, segons les fonts. Però com molts dels serveis sanitaris, el del transport no deixa de ser un aspecte sensible i Salut i el SAAS hauran d’analitzar amb cura quina actuació emprenen davant d’algunes veus que demanen que sigui l’administració qui recuperi aquests serveis i, també d’aquesta manera, es posa fi a les discriminacions laborals i salarials que hi ha entre tècnics del mateix nivell que fan la mateixa feina però que pel fet de fer-la via parapública o via empresa privada concessionada tenen unes condicions o en tenen unes altres.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending