La Jornada d’actualització en l’atenció integral centrada en la persona i en l’atenció comunitària en el marc de la salut mental i les addiccions. La jornada està dirigida a professionals de la salut, a agents socials, a associacions, a professionals de l’educació i a la resta de col·lectius professionals que treballen en l’àmbit de la salut mental. L’objectiu del ministeri, segons ha indicat la secretària d’Estat de Salut, Cristina Pérez, encarregada de fer el parlament inaugural, és crear un espai de coneixement i reflexió en vers l’atenció que s’ofereix per part dels professionals, de les institucions sanitàries i les associacions en l’àmbit de la salut mental basat en un model d’atenció que va més enllà de l’atenció sanitària, on el centre de tota atenció és la persona.
L’organització d’aquesta jornada respon a les accions A9 i A10 del Pla integral de salut mental i addiccions (PISMA) que recullen la transformació del model vigent fins a la data cap a un model d’atenció centrada en la persona i d’atenció comunitària. La primera part de la jornada s’ha centrat a ampliar coneixements teòrics i pràctics en l’atenció a la salut mental des del model d’atenció integral centrada en la persona i d’atenció comunitària.

Les xerrades han anat a càrrec de la patrona de la Fundació Pilares i professora de la Universitat d’Alacant, Clarisa Ramos-Feijóo; la directora de Salut Mental de la Fundació Althaia i assessora experta del Pla director de salut mental i addiccions de la Generalitat de Catalunya, Àurea Autet; i de la investigadora sènior de la Fundació Clínic – Idibaps, Carla Torrent. La segona part s’ha plantejat com un espai participatiu per debatre, reflexionar i recollir aportacions que afavoreixin la implementació d’aquest model a Andorra.
I ha estat en aquest segon tram de la jornada, durant el debat, en la interlocució de les parts, on s’ha evidenciat més el descontentament que hi ha entre les associacions per allò que es fa o no es fa. “Se’ns hauria de caure la cara de vergonya, com a país, que hagin de venir especialistes de fora a dir allò que les associacions fa anys que diuen, alerten i reclamen”, han assegurat alguns dels participants, que han lamentat el fet que “el sistema no funciona”. Certament, durant les exposicions, tothom ha tingut clar que la teoria la té tothom assumida. També a Andorra. Institucions, professionals i col·lectius socials. “El que passa és que, a la pràctica, no es porta a terme perquè la coordinació i el treball comunitari que requereix no s’està desenvolupant”.
I és que “es treballen els temes des de parcel·les o ministeris molt concret enlloc de fer-lo de forma transversal”. I és que aparentment, han continuat explicant assistents a la jornada, “des dels ministeris, el treball comunitari no s’executa, sinó que el fan les associacions, que són les que fan aquest seguiment als usuaris. Es troba a faltar aquesta connexió entre els diferents agents”, han indicat les fonts, que consideren que “les associacions fan aquesta feina i per activa i passiva demanen que se les escolti”. “Segurament les institucions no han sabut respondre a les seves necessitats”, han conclòs.
Comentaris (4)