Ànims encesos al transport sanitari per les habilitacions dels tècnics

Hi ha hagut denúncies al ministeri de Salut d’uns companys contra altres, ja habilitats, en considerar que no eren correctes

Comentaris

Una ambulància estacionada davant l'hospital.
Una ambulància estacionada davant l'hospital. Toni Solanelles

El reglament de transport sanitari, aprovat el 10 de març del 2021, està portant cua, sobretot, pel que fa a les habilitacions dels tècnics. En aquest sentit, des que es requereix estar inscrit en el registre del ministeri de Salut, les tensions, tant internes com externes entre entitats i professionals, s’han evidenciat en més d’una ocasió.

D'una banda, la mateixa associació de tècnics (ATESAND) ha denunciat -amb noms i cognoms- a companys de professió ja habilitats al·legant dubtes sobre la seva habilitació. Una mesura que, evidentment, no ha fet gens de gràcia al col·lectiu afectat i ha generat certa sorpresa i, inclús incomprensió, entre els altres. Tot i la negativa inicial dels membres de la junta que haguessin estat ells els autors de la reclamació, des del ministeri de Salut es va deixar clar qui havien estat els que havien fet la queixa.

Tot i que el reglament és clar, “els professionals que actualment estan fent tasques de tècnic en transport sanitari que tinguin una formació diferent de l’esmentada en el paràgraf anterior -certificat acadèmic que acrediti la formació de tècnic en emergències sanitàries emès a Espanya, o el títol d’ambulancier emès a França o títols d’altres països homologables- i que acreditin una experiència en tasques pròpies d’aquests tècnics, els darrers dos anys o més, amb un mínim de 1.600 hores, com també que disposin de la formació de socorrista acreditada pel carnet o certificat de tècnic en transport sanitari / formació de socors en equip PSE1 i PSE2 i que estan acreditats en l’ús de DEA (vigent)”, des de l’associació van procedir a tirar endavant la denúncia, amb poques garanties que prosperi.

D’altra banda,  segons ha pogut saber l’Altaveu, des de Creu Roja Andorrana no veuen correcte l’habilitació que estan rebent els seus treballadors, una A -ambulàncies no assistencials, que no estan condicionades per a l’assistència sanitària en ruta-. “Durant la pandèmia érem vàlids i ara no”, han indicat des de l’entitat. Aquest no és l'únic front que hi ha obert en el transport sanitari no medicalitzat. Avui en dia encara s'està a l'expectativa de quan es podrà realitzar el canvi de concessionària que, per ara, no serà abans de setembre.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending