Els allotjaments turístics s’hauran d’encarregar del control dels tests en origen dels seus clients

El ministre de Salut deixa fora de l’exigència de PCR negatives, igual que als ciutadans d’Espanya, França i Portugal, els de Luxemburg, Islàndia i Dinamarca per l’alt volum de proves diagnòstiques que es fan en aquells països

Joan Martínez Benazet durant la compareixença d'aquest divendres.
Joan Martínez Benazet durant la compareixença d'aquest divendres. C. ESTEVE / SFGA

Els establiments turístics on s’allotgin els turistes que pernoctin aquest hivern al país quatre nits o més seran els encarregats de verificar els certificats dels tests que provin que són negatius de coronavirus. Les proves se les hauran de fer els turistes, a partir de sis anys, en els seus llocs d’origen i 48 hores abans de venir cap al Principat. Quedaran fora de l’exigència aquells països on la incidència de la pandèmia estigui relativament controlada a banda d’Espanya, França i Portugal perquè Andorra ja hi té signats convenis sanitaris.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha donat alguns detalls més de l’estratègia que es pretén seguir aquest hivern davant en el sector turístic per tal de garantir que l’arribada de visitants no incrementa la incidència del virus. Les proves en origen les hauran de fer els ciutadans “que vinguin d’aquells països que guardin unes xifres que indiquin que poden constituir un risc per a nosaltres”, ha indicat el responsable ministerial, que ha especificat que “seguim les directrius de la UE” amb l’escala cromàtica que imposa als països tenint en compte l’índex de reproducció del virus, la incidència en els darrers catorze dies i la pressió sanitària. “Nosaltres hi afegim la capacitat diagnòstica”, ha precisat Martínez Benazet.

Més enllà de dir que és un element, la capacitat diagnòstica, que cada vegada es valora més, segons que ha dit, és una manera que té el Principat de fer-se valdre, atès que són molts els tests que es fan al país, per bé i per mal, perquè en certs aspectes també penalitza. Així, es tindrà en compte com un factor excloent de l’obligació de fer-se la prova en origen el rati de tests per població al territori i que aquest sigui superior a 5.000 proves per 100.000 habitants per setmana. En aquest sentit, hores d’ara, per aquesta especificitat, els ciutadans de Dinamarca, Islàndia i Luxemburg tampoc no s’haurien de fer test per venir a Andorra.

El ministre ha explicat que serà l’establiment que recepcioni els turistes el que haurà de fer el control dels certificats, de la documentació, que haurà de ser lliurada a l’hora de fer la reserva o com a molt tard, en el moment de dur a terme el ‘check in’. Les dades hauran d’estar sempre a disposició de la policia i de l’autoritat sanitària mentre el turista en qüestió estigui allotjat en l’establiment. Una vegada s’acabi l’estada, totes aquestes dades s’hauran de destruir seguint el protocol que s’està acabant de dissenyar i que també inclou, és clar, com caldrà procedir si en el moment de fer la verificació de les dades es detecta algun cas positiu ja en territori andorrà.

Comentaris (1)

Trending