“Si cal pujar a vacunar-se, ho hem de fer”

Benazet alerta que estar de vacances no eximeix de no acudir a la cita per una segona dosi del vaccí que, a més, considera imprescindible, en especial davant variants noves del coronavirus com l’apareguda a l’Índia

Un dels cartells que indiquen el centre de vacunació.
Un dels cartells que indiquen el centre de vacunació.

Si algú té previst anar de vacances els dies durant els quals li ha de tocar la segona dosi de la vacuna, haurà d’anar amb compte a l’hora de fer els plans. Des de Salut es té ben clar que no hi haurà cap ajornament. Per dir-ho clar: la segona tongada de vacci és necessària i no s’ajornarà fins al retorn. Si s’està fora, caldrà venir. Així ho ha advertit Joan Martíne Benazet, que ha posat en relleu la importància de completar la pauta, especialment davant noves variables del coronavirus com ara la de l’Índia.

En el cas de les persones que estan sent vacunades amb AstraZeneca aquests dies, la segona dosi toca al voltant de finals de juliol o inicis d’agost. Per tant, ja gairebé en el moment àlgid de l’estiu. I, malgrat això, Benazet ha volgut deixar clar que cal prioritzar rebre-la per davant dels plans d’oci que es puguin tenir. “Tots hem d’entendre que hem d’adaptar les nostres vacances”, ha indicat Benazet.

La vacunació ha permès millorar de forma considerable les dades de la pandèmia: només hi ha 95 casos actius i un únicament ingressat a la planta Covid de l’hospital

El titular de Salut ha volgut recordar que “l’OMS no ha aixecat la declaració de pandèmia”. Al contrari, “el món no ha sortit d’aquesta dramàtica situació”. Per tant, “si cal pujar a vacunar-nos, ho hem de fer”. I és que, ha defensat, “aquesta responsabilitat ha de passar per davant de les vacances”. A banda, ha deixat clar que si algú no es presenta a la cita per ser inoculat amb la segona dosi, no se li garantirà, ni de bon tros, que quan es presenti la tingui.

I això comporta, ha alertat, un risc. “Si un no es posa la segona dosi, és un perjudici per aquella persona, perquè no tindrà el grau de protecció degut”, ha comentat, tot alertant que amb alguna de les noves variants, com ara la de l’Índia, s’ha demostrat que la vacuna és eficaç però únicament si es rep la pauta completa.

La campanya de vacunació, de fet, ha agafat velocitat de creuer. Només dimarts, ja es van superar les 1.600 dosis d’AstraZeneca subministrades. I la setmana vinent es preveu començar a atendre la franja d’edat d’entre setze i trenta anys amb les vacunes de Pfizer arribades des d’Espanya. En total, es calcula que es podran atendre unes 9.000 persones i es posaran totes les que ja estan al país perquè hi ha la garantia que les necessàries per a la segona tongada s’enviaran a temps. Es preveu començar pels més joves i anar pujant. Actualment, hi ha unes 7.000 persones d’aquestes edats inscrites al registre.

Es confirma, així, que durant aquest mes i el vinent s’avançarà de forma destacada en el procés d’immunització de la població, almenys aquella que s’inscrigui al registre. Una tasca que ha influït de forma molt positiva en l’evolució de la pandèmia, com torna a evidenciar l’actualització de dades sanitàries d’aquest dimecres. Tot just 10 positius detectats que permeten mantenir els casos actius per sota del centenar: 95. A banda, a l’hospital ja únicament hi ha un pacient ingressat, a planta.

Comentaris (7)

Trending