El servei d’hospitalització domiciliària roman en ‘stand-by’

El que es veia com un benefici pels pacients, i un estalvi econòmic, no ha tingut l'acollida que es preveia i s'està reformulant

Una imatge de l'accés principal de l'hospital.
Una imatge de l'accés principal de l'hospital. Toni Solanelles

L'Hospitalització Domiciliaria no està tenint l'arrencada que s'esperava des del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) i es troba en un període de reflexió i reformulació per intentar reconduir-lo. El que havia de ser una reducció d'entre un 15 i un 20% dels pacients que requereixen ingrés, en la realitat no ha obtingut els resultats esperats, tot i que era beneficiós per a l'usuari i també un estalvi econòmic.

El mes de maig del 2021 el ministeri de Salut i el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) van presentar el Servei d'Hospitalització Domiciliària que havia de ser una realitat el mes de juny d'aquell mateix any i que havia d'oferir una nova fórmula d'atenció als malalts. Primer es va ajornar fins després de l'estiu, però la realitat és que un any després de la presentació està en stand-by pel nombre de persones que han passat per ell.

Vist que fins ara no ha tingut èxit, des del SAAS es vol replantejant el servei per intentar donar un nou enfocament i mirar que sigui més atractiu, com a mínim pel personal, que quan es va presentar ja no el van veure clar, o que sigui més pràctic per les dues parts.

En un inici, es calculava que entre el 15% i 20% dels malalts es podrien acollir a aquesta nova fórmula d'atenció, però la realitat és que en aquests mesos el nombre de persones han estat mínim. Per poder-se beneficiar del programa, calia gaudir d'una situació sociofamiliar adient, amb algú que el cuidi, ha d'haver-hi un consentiment acceptat pel malalt i el cuidador i la ubicació del domicili en distància i accessibilitat ha de ser raonable per al desplaçament de l'equip sanitari.

Un model que havia de portar una millora al pacient, ja que aquest es trobaria al seu domicili, una dieta més adaptada als seus gustos, una atenció més personalitzada i menys limitacions en les visites d’amics i familiars. A més, el cost per estada passa d’uns 2.200 euros a uns 1.300.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending