Protocol específic perquè el pass sanitari no perjudiqui les persones que no es poden vacunar

El document l’haurà d’expedir el metge referent o l’especialista i ser corroborat per dos membres de la comissió científica, a banda que es mantindrà la gratuïtat de les proves diagnòstiques

Un telèfon mòbil amb l'aplicació AndorraSalut, que demana el certificat digital.
Un telèfon mòbil amb l'aplicació AndorraSalut, que demana el certificat digital. Pilar Candel

El Govern aprovarà aquesta mateixa setmana un protocol específic perquè les persones que no es poden vacunar no tinguin problemes a l’hora de presentar el certificat Covid. Es preveu que els seus metges puguin emetre un document aclarint aquest aspecte, així com la continuació de la gratuïtat de les proves diagnòstiques. En tot cas, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha volgut assegurar que el pass sanitari només serà una mesura temporal fins que millorin les dades epidemiològiques.

Des del Govern s’ha volgut remarcar que es tracta d’una “casuística molt baixa”. En concret, podria afectar persones que poguessin experimentar reaccions al·lèrgiques a algun component de les vacunes o que presenten risc de fenòmens trombòtics. Malgrat això, s’és conscient que aquesta gent pot tenir problemes per no poder complir una de les condicions factibles per tenir el certificat Covid: estar vacunat.

Per això, Benazet ha avançat que aquesta mateixa setmana s’aprovarà un protocol que vol donar una solució a aquest col·lectiu. Consistirà en la possibilitat que el metge referent o l’especialista emetin un certificat posant en relleu aquesta circumstància. Es demanarà, però, que sigui corroborat per “dos professionals de la comissió tècnica i científica”. Es considera que així es podrà “afinar més”.

A banda, Benazet ha deixat clar que aquestes persones també continuaran tenint les proves diagnòstiques (antígens i TMA) gratuïtes. “Tindran un protocol adaptat per tenir cobertura durant tota la setmana i demostrar que no transmeten la malaltia”, ha apuntat.

El que ha deixat clar és que no es modificarà el format del passaport Covid per introduir aquesta casuística. No seria, de fet, possible. “És un consens internacional. Se’ns accepta a la Unió Europea i a altres de tercer perquè segueix les normes pactades”, ha comentat Benazet que, però, ha deixat clar que la mesura és temporal. “S’usarà només mentre hi hagi pressió sanitària; quan passin aquestes onades, no tindrà sentit”, ha indicat.

Comentaris (10)

Trending